Министарство о томе зашто је нишки аеродром остао без три линије

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре регаовало је поводом тврдњи Националне коалиције за децентрализацију да је нишки аеродром "Константин Велики" остао без три линије под "директним или индиректним утицајем републичке власти". Авио-компаније лете ка одредиштима за која имају комерцијални интерес, поручило је то министарство.

Авио-компаније се при одабиру линија руководе својим комерцијалним интересима, па одређене линије затварају, а друге отварају, а главни критеријум који на то утиче је профитабилност појединих линија, саопштило је Министарство.

Наводе и да је држава улагањем у инфраструктуру и опремање нишког аеродрома створила услове да лоу-кост превозници имају интерес да лете са овог аеродрома.

Министарство је у саопштењу навело "неколико битних чињеница о пословању нишког аеродрома које показују колико су изнете оптужбе неаргументоване и злонамерне".

Oд 2015. године, кад је ресорно министарство преузело управљање развојем и улагањем у нишки аеродром, његове услуге користило је 1.250.000 путника. Поређења ради, од отварања аеродрома 1986. до 2014. године, кроз овај аеродром прошла су укупно 173.842 путника. Другим речима, укупан промет путника на нишком аеродрому за скоро 30 година је седам пута мањи од оног који је остварен од 2015. до данас, а само у 2019. ће кроз овај аеродром проћи 2,5 пута више путника него у периоду од 1986. до 2014. године.

Аеродром "Константин Велики" у Нишу бележи врло добре саобраћајне резултате, чему је индиректно допринео и почетак летова на линијама у јавном интересу, које ни на који начин нису утицале на умањење интереса лоу-кост компанија за одржавање постојећих и увођење нових линија са нишког аеродрома.

У вези са осталим неистинитим тврдњама које су изнете, подсећамо на следеће чињенице:

Компанија "Свис" летела је под једнаким условима са нишког аеродрома као и друге компаније, тј. није имала никакве субвенције, па их Влада није могла ни укинути. Престали су да лете или због конкуренције или због прерасподеле авиона.

"Рајан ер" je без дозволе надлежне организације за цивилно ваздухопловство покушао да започне летове на линији проглашеној линијом у јавном интересу, за коју је могао благовремено да се определи да лети под комерцијалним условима или да конкурише и на тој, као и на свим осталим линијама које су проглашене линијама у јавном интересу.

Лет "Ер Србије" на релацији Ниш-Будимпешта укинут је одлуком Владе због слабог одзива путника. Подсећамо да је и ова, као и све друге линије од јавног интереса, уведена на захтев привреде и грађана региона источне и јужне Србије.

Влади Србије је нишки аеродром враћен на основу одлуке Града Ниша, који више није могао да покрива губитке и обезбеди инвестиције за даљи развој аеродрома. О истинитости тврдњи да је циљ преузимања нишког аеродрома било "протеривање нискобуџетних компанија" најбоље говори податак да данас са нишког аеродрома страни авио-превозиоци имају више летова недељно него што су их имали у време када је аеродром враћен држави.

Влада Србије не даје субвенције компанији "Ер Србија" већ субвенционише линије које су уведене на захтев грађана и привреде региона источне и јужне Србије, у циљу њиховог оптималног саобраћајног повезивања са развијеним областима ЕУ, обезбеђујући им повољне цене авио-превоза.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара