На који начин општине могу да допринесу развоју Србије

Пројекат "Од мог града мојој земљи: како осигурати развој Србије?" представљен је у Привредној комори Србије. Окупио је представнике осам локалних заједница, које би у наредне две године требало да подстакну дебату о својој улози у развоју Србије.

Општина Сврљиг препозната је као лидер у оснаживању жена на локалу, што и не чуди. Општину води жена, локални парламент, Општинску управу, а и на челу правобранилаштва је жена.

Председник Општине Сврљиг Јелена Трифуновић каже да је ове и претходне године рађено на оснаживању предузетница и жена на селу

"Посебно треба говорити о положају жена на селу. Ми смо преко општинског буџета радиле на томе да подигнемо капацитете набављајући им опрему за пластеничку производњу", наводи Трифуновићева.

Ужичани имају десет пројеката суфинасираних од Европске уније и швајцарских донатора, а 15 се финансира из буџета Србије.

"Кључни пројекти су нам развој индустријске зоне, са жељом да и у Ужице дође један велики инвеститор", напомиње градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Како је додао, ужичким властима су важни и развој високог школстава, туризма, средњовековна тврђава, низ пројекта за заштиту животне средине.

На потенцијалима, а кроз дијалог, у наредне две године радиће и Шабац, Прибој, Зрењанин, Пирот, Сомбор, Зајечар и Чачак.

Фонд за политичку изузетност Соња Лихт каже да је потребно да се на озбиљан начин поново стави на дневни ред неопходност децентрализације земље, како би се брже развијала.

Додаје да је то важно и да би, у ствари, демократске институције и процедуре заиста биле постављене на ноге.

Идеја да се покрену ствари на локалу, дошла је са југа. Југбогдановчанин писао је канцеларки Ангели Меркел. Пренео јој је – Србија није само Београд.

Потребно слушати иницајативе из народа

Герхард Зипел из Организација за међународну сарадњу ГИЗ сматра да зато треба слушати иницијативе које долазе из народа, јер, како напомиње, оне могу да имају ефекат.

Према његовим речима, ефекат тих идеја може бити јако велик.

"Тражићемо приоритете где можемо највише да помогнемо, окренућемо се од града према држави", каже Зипел.

Ресорни министар Бранко Ружић истиче проблеме локалних самоуправа – нефункционалне зграде, недостатак путне инфраструктуре, пијаца, као и економски неискоришћене потенцијале, слаб или лошији прилив од пореза на имовину.

За деценијске проблеме, поручују у ресорном министарству, у наредне две године пут до решења тражиће се "од мога града ка мојој земљи" како би се осигурао развој Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи