Ковачевић: Кључно питање – колику понуду може Србија да обезбеди за ЕЕУ

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је за РТС да је потписивање споразума са Евроазијском економском унијом врло повољно за раст трговинске размене Србије са земљама те Уније и за подршку српској економији због веће могућности извоза.

Миладин Ковачевић је поводом потписивања трговинског споразума у Москви указао да је то трговински споразум.

"Да отклонимо сваку сумњу да ту има нека шира политичка димензија, то је трговински споразум и приступ том тржишту. При уласку у ЕУ бисмо вероватно морали отказати такве споразуме. За сада је то врло повољно за раст наше трговинске размене и за подршку нашој економији због веће могућности извоза", објаснио је директор РГЗ-а.

Питање је, истиче, колику понуду може Србија да обезбеди да би имала значају размену на тржишту Евроазијске економске уније.

Трговинска размена Србије и земаља Евроазијске уније је 3,4 милијарде долара, а у тај износ је укључен и увоз енергената.

"Извоз није тако имспресиван, али расте", додао је Ковачевић.

Коментаришући напредак Србије на "Дуинг бизнис" листи, директор РГЗ-а наводи да је то показатељ стварања боље бизнис климе и околности за привлачење инвестиције.

"До августа су стране директне инвестиије бележиле прилив од око 2,6 милијарде евра, то значи да ћемо до краја године престићи прошлу годину која је била рекордна са четири милијарде евра", напомиње Ковачевић.

Коментаришући најављено повећање пензија од 5,3 одсто, Ковачевић указује да је то уклопљено у буџетски оквир и аранжмане са ММФ-ом, који налаже да пензије не смеју пређу 11 одсто БДП-а како се не би кварила макроекономска стабилност.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво