Ковачевић: Кључно питање – колику понуду може Србија да обезбеди за ЕЕУ

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је за РТС да је потписивање споразума са Евроазијском економском унијом врло повољно за раст трговинске размене Србије са земљама те Уније и за подршку српској економији због веће могућности извоза.

Миладин Ковачевић је поводом потписивања трговинског споразума у Москви указао да је то трговински споразум.

"Да отклонимо сваку сумњу да ту има нека шира политичка димензија, то је трговински споразум и приступ том тржишту. При уласку у ЕУ бисмо вероватно морали отказати такве споразуме. За сада је то врло повољно за раст наше трговинске размене и за подршку нашој економији због веће могућности извоза", објаснио је директор РГЗ-а.

Питање је, истиче, колику понуду може Србија да обезбеди да би имала значају размену на тржишту Евроазијске економске уније.

Трговинска размена Србије и земаља Евроазијске уније је 3,4 милијарде долара, а у тај износ је укључен и увоз енергената.

"Извоз није тако имспресиван, али расте", додао је Ковачевић.

Коментаришући напредак Србије на "Дуинг бизнис" листи, директор РГЗ-а наводи да је то показатељ стварања боље бизнис климе и околности за привлачење инвестиције.

"До августа су стране директне инвестиије бележиле прилив од око 2,6 милијарде евра, то значи да ћемо до краја године престићи прошлу годину која је била рекордна са четири милијарде евра", напомиње Ковачевић.

Коментаришући најављено повећање пензија од 5,3 одсто, Ковачевић указује да је то уклопљено у буџетски оквир и аранжмане са ММФ-ом, који налаже да пензије не смеју пређу 11 одсто БДП-а како се не би кварила макроекономска стабилност.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 25. окт 2019, 16:18) - Aca [нерегистровани]

A što

mi ne obnovimo Titove fabrike?

(петак, 25. окт 2019, 11:00) - anonymous saniz [нерегистровани]

izvoz

ovo je predivna vest to smo trebali i pre da uradimo ALI nismo pitanje ZASTO da bi Srbija izvozila u zemlje te organizacije potrebno je imati fabrike i industriju mi to nemamo.Imamo jedino poljopriverdu koja je na staklenim nogama i koliko vidim mi cemo ipak mnogo vise uvoziti nego izvoziti i to me plasi da smo opet lose isplanirali.

(петак, 25. окт 2019, 09:54) - Dušan [нерегистровани]

a industrija !

Nema nikakve industrijske robe ! Ona je ključ ekonomije ! Ima samo poljoprivrednih proizvoda kojih tamo nema !! Nekada smo u SSSR izvozili od tekstila do traktora i mašina !