НБС: Референтна каматна стопа остаје 2,5 одсто, инфлација под контролом

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је на седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од два и по одсто. Истакнуто је и да ће инфлација бити под контролом и у наредном периоду.

Инфлација је у августу успорена на 1,3 одсто на међугодишњем нивоу услед даљег смањења доприноса цена воћа и поврћа инфлацији са доласком нове пољопривредне сезоне, наводи се у саопштењу.

Опрезност у вођењу монетарне политике је и даље потребна, пре свега због кретања у међународном окружењу, наводи НБС.

Повољна фискална кретања – уз остварење суфицита јавних финансија – присутна током протекле две године настављена су и ове године, а дефицит текућег рачуна платног биланса у пуној мери покривен је нето приливом директних страних инвестиција.

Пројекција НБС је да ће привредни раст бити три и по одсто у овој години, на основу раста домаће тражње, инвестиција и потрошње.

Извршни одбор НБС наглашава да је и агенција "Фич" повећала кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на ББ+, након што је агенција "Мудис" поправила изгледе за повећање кредитног рејтинга Србије са "стабилних" на "позитивне".

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи биће 7. новембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар