Пуштен у рад ветропарк "Кошава"

У селу Избиште код Вршца пуштен је у рад ветропарк "Кошава", чија је укупна снага 69 мегавата. Инвестицијом вредном 118 милиона евра обезбеђена је зелена енергија за 45.000 домаћинстава.

"Кошава" је трећи ветропарк који компанија "MK Fintel Wind" отвара у Србији, а из којих се укупно 60.000 домаћинстава снабдева енергијом коју производе ветрогенератори.

У изградњу ветропаркова у Србији та компанија до сада је уложила 143 милиона евра. Компанија је најавила изградњу још једног ветропарка у околини Сомбора, највећег до сада, укупне снаге 600 мегавата.

"Пројекат који управо развијамо је највећи те врсте у Европи, укупне снаге 600 мегавата. И са ове дистанце могу да кажем да са том економијом обима ми смо конкурентни електранама на гас и на угаљ и ту нам фидинг тарифе не требају", каже Тицијано Ђованети, извршни директор компаније "MK Fintel Wind".

Министар енергетике Александар Антић истакао је да је у 2018. и 2019. години Србија развила највише пројеката из енергије ветра у региону и да смо међу десет земаља у Европи по инсталираном капацитету у последње две године.

"То је за нас доказ да смо врло озбиљно радили на томе, да смо имали један асполутно уређен систем који су препознали инвеститори", закључио је Антић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се