Пластеници за најугроженије пољопривреднике Крушевца и Уба

У оквиру пројекта "Директна социјално-економска помоћ угроженим породицама у локалним срединама у Србији", немачка хуманитарна организација "АСБ" је, у сарадњи са локалним самоуправама, донирала 48 пластеника за Крушевац и Уб. Пројекат вредан 95.000 евра финансира немачко министарство спољних послова. Првих 10 пластеника у Крушевцу већ је постављено.

Нови пластеник подигнут је крај старог у којем једанаесточлана породица Јовановић из Макрешана већ узгаја поврће. Прву "зимску" салату коју ће у њему посадити купцима ће понудити већ средином децембра.

"Пластеник је доста добар, дугачак је. Има 105 метара квадратних – ширине је пет метара, дужине 21 метар и 2,30 метара висине. Доста значи мени и мојој породици. Имаћемо од њега неки додатан приход, пошто се бавимо пољопривредом", рекао је Иван Јовановић из Макрешана.

Производњом раног поврћа бавиће се и комшије, петочлано домаћинство Павловић.

"Имамо примања 14.000 – мајка је у пензији, брат и ја смо на бироу рада, тако да нам овај пластеник пуно значи у сваком смислу", истакао је Новица Павловић.

Набавку нових пластеника, заштитних мрежа и опреме за наводњавање немачка организација "АСБ" спроводи уз подршку Града Крушевца, који је за ту намену из буџета издвојио око 5.000 евра.

"Драго ми је што ће укупно 28 породица преко овог програма добити пластенике и започети неку своју самосталну производњу. Циљ је био да се те породице оснаже и да им се социјално и економски помогне, да кроз своју производњу имају и неку зараду", изјавила је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

Пројектни менаџер "АСБ" Александар Павловић рекао је да пољопривредници нису морали да се определе шта ће узгајати у пластеницима, само је било потребно да имају искуства и да су социјално угрожени.

Донација "АСБ-а" до краја октобра стићи ће до свих 48 корисника у Крушевцу и Убу који су прошли и бесплатну обуку о предностима и потенцијалним ризицима у пластеничкој производњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи