Колапс "Томаса Кука" шокирао туристе и агенције, стотине хиљада путника заробљено

Након што је један од највећих светских тур-оператора "Томас Кук" објавио банкрот, стотине хиљада путника остали су заробљени на светским дестинацијама и траже могућност да се врате кућама. Ћерке-фирме у другим земљама траже помоћ, а хотелијери на многим дестинацијама су забринути због могућег смањења броја туриста.

Због колапса "Томаса Кука", у свету је остало заробљено око 600.000 путника, укључујући десетине хиљада из Немачке, преноси Ројтерс.

Наводи се да је данас требало на пут да крене 21.000 путника са компанијама подружницама "Томаса Кука".

Званичници немачке владе су саопштили да ће осигурање вероватно покрити трошкове већине путника.

Подружница "Кондор" замолила је немачку владу за зајам како би опстала на тржишту. Портпарол немачке владе је потврдио да је стигао захтев из "Кондора", али није навео о коликој суми је реч. Захтев су подржали и синдикати.

Шпански аеродромски оператор "Аена" саопштио је да је данас отказано 46 летова компаније "Томас Кук".

Огласила се и турска федерација хотелијера, која је навела да би колапс "Томаса Кука" могао да значи 600.000-700.000 мање туриста у Турској годишње.

Председник федерације Осман Ајик рекао је Ројтерсу да је тренутно 45.000 туриста у Турској који су дошли из Велике Британије и остатка Европе преко "Томаса Кука".

Додао је и да компанија дугује између 100.000 и 200.000 фунти малим хотелима који би због тога могли да трпе последице.

Министар туризма Туниса је рекао да "Томас Кук" дугује 60 милиона евра хотелима у тој земљи за боравке туриста у јулу и августу. Додао је да у Тунису тренутно има 4.500 туриста који су дошли преко "Томаса Кука".

Компанија "Томас Кук" је била у преговорима за премошћавање дуга од 1,7 милијарди фунти, али су преговори пропали што значи да се отказују сви аранжмани и чартер-летови.

Британски премијер Борис Џонсон, који се упутио у Њујорк на заседање Генералне скупштине УН, обећао је обиман владин одговор како би се помогло муштријама "Томаса Кука".

"Веома је тешка ситуација, наше мисли су са муштеријама 'Томаса Кука', туристима који се суочавају са тешкоћама да дођу кућама", навео је Џонсон.

Како је додао, Влада ће се потрудити да их врати и биће направљени планови како би се учинило оно што је неопходно.

Навео је и да је потребно пронаћи начине на које би се тур-оператори заштитили од банкротства у будућности.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво