Колапс "Томаса Кука" шокирао туристе и агенције, стотине хиљада путника заробљено

Након што је један од највећих светских тур-оператора "Томас Кук" објавио банкрот, стотине хиљада путника остали су заробљени на светским дестинацијама и траже могућност да се врате кућама. Ћерке-фирме у другим земљама траже помоћ, а хотелијери на многим дестинацијама су забринути због могућег смањења броја туриста.

Због колапса "Томаса Кука", у свету је остало заробљено око 600.000 путника, укључујући десетине хиљада из Немачке, преноси Ројтерс.

Наводи се да је данас требало на пут да крене 21.000 путника са компанијама подружницама "Томаса Кука".

Званичници немачке владе су саопштили да ће осигурање вероватно покрити трошкове већине путника.

Подружница "Кондор" замолила је немачку владу за зајам како би опстала на тржишту. Портпарол немачке владе је потврдио да је стигао захтев из "Кондора", али није навео о коликој суми је реч. Захтев су подржали и синдикати.

Шпански аеродромски оператор "Аена" саопштио је да је данас отказано 46 летова компаније "Томас Кук".

Огласила се и турска федерација хотелијера, која је навела да би колапс "Томаса Кука" могао да значи 600.000-700.000 мање туриста у Турској годишње.

Председник федерације Осман Ајик рекао је Ројтерсу да је тренутно 45.000 туриста у Турској који су дошли из Велике Британије и остатка Европе преко "Томаса Кука".

Додао је и да компанија дугује између 100.000 и 200.000 фунти малим хотелима који би због тога могли да трпе последице.

Министар туризма Туниса је рекао да "Томас Кук" дугује 60 милиона евра хотелима у тој земљи за боравке туриста у јулу и августу. Додао је да у Тунису тренутно има 4.500 туриста који су дошли преко "Томаса Кука".

Компанија "Томас Кук" је била у преговорима за премошћавање дуга од 1,7 милијарди фунти, али су преговори пропали што значи да се отказују сви аранжмани и чартер-летови.

Британски премијер Борис Џонсон, који се упутио у Њујорк на заседање Генералне скупштине УН, обећао је обиман владин одговор како би се помогло муштријама "Томаса Кука".

"Веома је тешка ситуација, наше мисли су са муштеријама 'Томаса Кука', туристима који се суочавају са тешкоћама да дођу кућама", навео је Џонсон.

Како је додао, Влада ће се потрудити да их врати и биће направљени планови како би се учинило оно што је неопходно.

Навео је и да је потребно пронаћи начине на које би се тур-оператори заштитили од банкротства у будућности.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Nova svjetska kriza kuca na vrata...

Britanska aero-kompanija Thomas Cook je ovim iznenadnim bankrotom pokazala koliko je neizvjesna situacija u svjetskoj ekonomiji.I ovo je samo pocetak nevolja na svjetskom trzistu jer veliki svjetski koncerni jos uvijek kriju podatke o svojim poslovanjima.SAD vec udaraju dodatne takse na mnogo vaznih uzoznih roba prema Kini i EU kako bi zastitili svoje nekonkurentne proizvode,a borba za svaki dio svjetskog trzista se sve vise zaostrava.
Neko je dobro napomenuo da je Deutsche Bank kao najveca u Njemackoj i u EU a koja je skoro u bankrotu sto ce reci da ce ona povuci za sobom cijelu ekonomiju EU i svijeta.A, do bakrota je dosla pogresnim poslovnim potezom kad je DB kupila akcije americkih osiguravajucih drustava koja su garantovala otplatu nenaplativih kredita povjerioca americkim bankama i tako DB danas otplacije nenaplative dugove firmi i pojedinaca americkim bankama iz krize 2008 godine.U pitanju 33 000 milijardi dolara.Da,da,nisam pogrijesio,taj iznos je za trecinu veci od duga SAD koji iznosi 21 000 milijardi $.Dakle,Njemacka je u vrlo teskoj situaciji radi Deutsche Banke sto povlaci negativne posljedice za cijeli svijet.Zapadne ekonomije su bukvalno dosle na vrh planine i sada ce se polaganije ili brze morati spustati u podnozje planine.

(понедељак, 23. сеп 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Tomas Kuku - zapad

"Nije zlato sve sto sija"

(понедељак, 23. сеп 2019, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

EU i GB tek ceka kolaps

Ogromni problem dolaze tek kada EO pocne da se raspada kada GB izadje iz EU. 

(понедељак, 23. сеп 2019, 18:33) - anonymous [нерегистровани]

bankrot

mora biti bankrot kada drzava zagrabi 80%poreza, nije nigde mnogo bolje. stara je to turisticka kompanija sa renomeom,kada su oni pukli sta da ocekujemo? strasno.

(понедељак, 23. сеп 2019, 17:52) - milan [нерегистровани]

Re: "Kraj!"

Dobar i realan komentar.

Na žalost.

(понедељак, 23. сеп 2019, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

kraj

Svedoci smo bankrota raznih kompanija na zapadu, jer banke više ne mogu da prate njihovo očajno poslovanje. Osim toga, banke su prazne i same u dugovima, a novac koji se štampa, nema pokrića. Cela privreda je na staklenim nogama i u ogromnim dugovima. Pre svega Dojče banka, a sa njom i ukupna privreda, čiji je garant. Kriza koja dolazi, premašuje onu iz 2008.g., jer ovu neće imati ko da sanira. U ovakvim vremenima, počinju svetski ratovi.

(понедељак, 23. сеп 2019, 14:59) - Из Бриатније [нерегистровани]

”Томас Кук”

Британсkа агенција за превоз туриста искључиво у аранжманима осталих туристичких представништава која их унајме.

(понедељак, 23. сеп 2019, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

Nedoreceno

Jos nam samo kazite cija je to kompanija, makar koje drzave?

(понедељак, 23. сеп 2019, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

tako valjda treba

Kada država Srbija podrži Air Srbiju ili bilo koju drugu firmu to je katastrofa, mora da se pusti da propadne itd..Kada Nemačka država pomogne Opelu, Kondoru i drugima to se zove spasavanje.Kada čak i Hrvatska zalegne za Uljanik ili Treći maj, to je Europski.

(понедељак, 23. сеп 2019, 14:23) - anonymousTO3A [нерегистровани]

Nema gore kompanije

Jedan let je bio previse... kasnili su 3 sata, izgubili mi kofer I tada sam rekao
"sa ovima, nikad vise"!