Михајловић: Уговор за Фрушкогорски коридор најкасније до децембра

Настављамо преговоре у вези са Фрушкогорским коридором, како о цени тако и о динамици, а у радној групи биће и представник Новог Сада и план је да до новембра - децембра имамо потписан комерцијални уговор, истакла је министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић после разговора са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем.

Зорана Михајловић је најавила да ће за Фрушкогорски коридор после тога бити поднета апликација ка кинеској Ексим банци у вези са финансирањем коридора који је још један ауто-пут који Србија гради.

Како је објаснила, за Фрушкогорски коридор је већи део документације већ спреман што је резултат добре сарадње са градом Новим Садом.

Михајловићева је такође најавила да ће брза пруга Београд - Нови Сад бити готова у јесен 2021. године и додала да ће у марту 2020. године почети радови на прузи Нови Сад - Суботица.

"Разговарали смо и о даљим улагањима у Луку Нови Сад која ће бити најмодернија лука на Дунаву, као и о новом мастер плану новог власника луке који се сада усаглашава са Владом Србије", рекла је Михајловићева и додала да је тема била и развој ваздушног саобраћаја преко развоја једног од аеродрома што би било важно за Нови Сад, Војводину и Србију.

Градоначелник Вучевић истакао је да изградња Фрушкогорског коридора значи изградњу обилазнице око Петроварадина, новог моста на Дунаву и спајање два ауто-пута а о чему су "до сада Новосађани могли до сада само да маштају и сањају".

"Причали смо о измештању дела железничког транспортног саобраћаја, пре свега у вези са ранжирном станицом а наша интенција је да не иде више сав железнички саобраћај кроз град - да пробамо заједничким снагама да нађемо алтернативну локацију за ранжирну станицу", рекао је Вучевић и додао да је то битно због безбедности али и за отварање атрактивних локација за инвестиције.

Како је објаснио разговарало се и о питању аеродрома "не само у Ченеју већ и на још једној локацији која би се налазила у Бачкој и била алтернација постојећим аеродромима".

Тема је била и подршка републике за даљи развој бициклистичких стаза јер оне како је оценио Вучевић имају туристички потенцијал.

Михајловићева и Вучевић изразили су обострано задовољство досадашњом сарадњом и док је Михајловићева оценила "да никад није било никаквих проблема", Вучевић је истакао да би "волео да има прилику да и са осталим министрима овако разговара о озбиљним темама".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 18. сеп 2019, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

How yes no

Mislim da ministarka obecava radi reda i da ce sa tim biti kao i do sada.