Србија добија нови институт за виноградарство и винарство

Под засадима винове лоза налази се 26.000 хектара, а површине се из године у годину повећавају. За то је потребна и логистичка подршка стручних људи. То је главни разлог за изградњу новог института за виноградарство и винарство у Сремским Карловцима који ће обједињавати не само виноградаре из Србије, већ и региона.

Вишедеценијски стручно-научни рад посебно је значајан сегмент виноградарства и винарста, традиција која обавезује и произвођаче, као и пољопривредни факултет са департманом.

"На саму идеју развоја овог института смо дошли баш у сарадњи са произвођачима, са Покрајинском владом и наравно на нашу иницијативу где смо сви препознали да је од великог значаја како би пре свега унапредили наше виноградарство и довели до свих специфичности које јесу пресудне, а то је да истакнемо специфичности поднебља, али уз најсавременију технику и технологију и заштиту и очекујемо да ће развој овога института и виноградарство у целој Србији и регији бити значајно унапређено", истиче проф. Драгослав Иванишевић.

Студенти пољопривредног факултета из Новог Сада када је реч о виноградарству и винарству практични део наставе до сада су обављали искључиво на огледном добру у Сремским Карловцима, где је у плану и градња овог института.

"Будући национални институт за виноградарство и винарство имаће велики значај за наше студенте, пре свега ће моћи на једном месту да савладају теоретска и практична знања, истовремено то ће бити један центар у коме ћемо објединити све заинтересоване субјекте када су у питању и подстицаји за виноградарску и винарску производњу. Биће то центар снабдевен најсавременијом опремом која ће бити на располагању свим нашим произвођачима вина", наводи проф. др Недељко Тица, декан пољопривредног факултета у Новом Саду.

Покрајинска влада значајним финансијским издвајањима подстиче развој виноградарског технолошког развоја.

"Тек од 2017. имамо субвенције оних пољопривредника који се баве виноградарском и винарском производњом. За три године уложили смо 160 милиона динара у опремање винарија широм Војводине заједно са произвођачима вина. То су значајне инвестиције у набавку најсавременије опреме, како би имали и квалитетнија и конкурентнија вина", каже Вук Радојевић, Покрајински секретар за пољопривреду.

Циљ будућег института пре свега је на пољу едукације, адекватне инфомисаности, а све са намером помоћи виноградарима те повећању засада под виновом лозом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 11. сеп 2019, 12:43) - anonymous [нерегистровани]

moguce je!

kada pogledamo sve one silne boce uvoznog vina u nasim marketima vidimo da je nase trziste itekako interesantno drugima. Imamo podneblje a i znanje da pravimo jos vise i jos bolje vino nasega porekla pa cak i da izvezemo. Voleo bih da sto vise krajeva u Srbiji bude pod vinogradima! Dobra je to zanimacija!
Ako drzava malo pomogne bio bi sigurno i veliki broj mladih ljudi zainteresovan da se time bavi. Izmedju rada u gradu za 300E i rada u svom vinogradu , makar za iste pare, zna se sta je bolje!