ММФ предлаже формуле за поскупљење струје и раст пензија

Влада Србије до краја месеца, заједно са Светском банком, мора да заврши анализу да ли ће, када и колико струја поскупети. Тако се бар наводи у извештају који је Међунaродни монетарни фонд објавио на свом сајту. Осим о цени струје, ММФ је дао и предлог о усклађивању раста пензија. У следећу контролу делегација из Вашингтона стиже за месец дана.

У Влади Србије још се праве рачунице, али за ММФ нема дилеме - струја у Србији требало би ове године да поскупи најмање онолико колико је порасла инфлација. То је нешто више од два одсто.

Сарадник Економског института Иван Николић подсећа да је цена струје за домаћинства у Србији јефтинија него у окружењу, пре свега него у земљама ЕУ.

"Али, с друге стране су и примања, односно стандард становништва врло ниски, па кад упоредимо та два сегмента долазимо до овог социјалног аргумента, који је јак и са којим наступа Влада", истиче Николић.

Незванично, Фонд инсистира да се усвоји формула по којој ће се поскупљење струје трајно везати за инфлацију. Као и да се одреди тачан датум у години када нови ценовник ступа на снагу.

У преговорима српски званичници напомињу да струје јесте јефтина, али у буџету сваког домаћинства на њу се издаваја више од пет одсто, што је европски рекорд.

За стручњаке, ту настаје врзино коло.

"Дата цена електричне енергије ствара један вид подстицаја домаћинствима да се у већој мери ослањају на струју у смислу потреба за грејањем, топлом водом", напомиње професор Економског факултета Саша Ранђеловић.

Раст плата и инфлација део формуле

Када је о формулама реч, извештај ММФ-а открива како ће се повећавати пензије.

На 50 одсто инфлације додаваће се 50 одсто раста зарада. То значи да ће, ако цене у једној години, на пример, порасту за два, а плате за шест, пензионери моћи да се надају повећању од четири одсто.

"То је формула која је постојала и раније. Од ње се одустало само у оном тренутку када смо редуковали пензије како бисмо испунили фискалне критерујуме, уравнотежили сва иступања која смо имали у јавним финансијама. Како је то сада завршено, враћамо се на формулу коју смо имали - пола се усклађујемо са растом потрошачких цена, пола са растом номиналних зарада", објашњава Иван Николић.

Наводи се и да ће примена такозване швајцарске формуле почети у првој половини следеће године.

Остало је још да се тачно прецизира ког датума у години пензионери могу да се надају повишици. Пре кризе 2008. пензије су се, на пример, повећавале два пута годишње: у априлу и октобру.

"Готово све европске земље имају неку врсту правила, стриктно дефинисано како ће се пензије сваке године повећавати", каже професор Ранђеловић.

Из ММФ-овог извештаја се види се и то да је Србија земља у коју страни инвеститори радо долазе, али и да становништво све чешће одлази.

Зато по први пут у свом извештају ММФ сугерише влади да донесе пакет мера којим ће зауставити одлив мозгова.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(уторак, 27. авг 2019, 17:58) - atila [нерегистровани]

komentar

Pa zar tu treba formula.Zaista smešno:kako se i od najprostijih stvari prave grandiozni izumi.

(уторак, 27. авг 2019, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Слажем се...

Слажем се са Вама. Цена/е хране ионако редовно расту (да не кажем коригују се), на сваких 15-20 дана, и са порастом цене струје храна би тек поскупела, а затим и остале услуге.

(уторак, 27. авг 2019, 12:26) - Srba S. [нерегистровани]

Molim? Kako??

U nekim zemljama koje ne spadaju niti u bogate niti zapadno-evropske građani imaju besplatan gradski prevoz, stanove za mlade bračne parove ,bespovratne pomoći i kredite.........To recimo u bogatim zemljama mogu sanjati... I onda dođe tamo neki MMF u Srbiju koja se zbog sankcija nikada neće oporaviti i koja kasni recimo samo za Slovenijom 20-ak godina, pa kaže da struja mora poskupeti......

(уторак, 27. авг 2019, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

odbaciti MMF

Srbija treba da uradi isto što je uradio Island. Otkačiti se već jednom od tog MMF-a.

(уторак, 27. авг 2019, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

Gle čuda

Zar nema nikoga u Srbiji da sam osmislili formulu nego nam treba MMF.

(уторак, 27. авг 2019, 10:54) - Markovljev [нерегистровани]

MMF

Iz pozicije penzionera, bih prihvatio ovakvo resenje a siguran sam da bi i nasa vlada na to dosla i sama a da im MMF ovako cuva ledja. Privreda se stabilizuje vec par godina i to je dobro, sa ili bez MMF, neka ga djavo nosi, i treba tako ici dalje. Daleko smo jos od Ceske i Slovacke koje su veliki eksporteri i imaju pozitivni eksportni bilans na koji mozemo samo da im zavidimo i razvojem privrede tezimo da konacno dostignemo bar pozitivnu nulu u razmeni sa svetom. Kada to dostignemo, mozemo se zahvaliti MMF-u, bile bi to dobro ulozene pare u pomoc koju nam je dao kada nam je bili najgore.

(уторак, 27. авг 2019, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

vec poskupela

Od jula struja za firme vec skuplja oko 20%.

(уторак, 27. авг 2019, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Да, како да не

Ово би имало смисла једино када би се цена струје формирала искључиво према потрошњи, без додатних намета. Ево пластичан пример - ја на башти трошим месечно 13 kWh и плаћам рачун безмало 1000 динара. Није важна оно што пише на рачуну колико је цена киловата, него колико ја платим, а платим 78 динара киловат или 0,7 евра по киловату!!! Наравно да је ово екстремни пример, али у износу који плаћа просечна породица (око 300 kWh месечно) цена саме струје је око 50% остало су разноразни измишљени намети (чак је струја проглашена за луксуз па се плаћа акциза и чак акциза на ПДВ!!! - то је порез на порез!!!) Нека се држава одрекне акциза, нека смањи порез на 8% и тај износ нека се пребаци на цену струје. Тада ће цена бити знатно виша него у окружењу, тј. тада ће бити јасно да ми плаћамо већ сада знатно вишу цену струје.

(уторак, 27. авг 2019, 10:03) - Gradjanin Srbije [нерегистровани]

Pitanje

Daju ti 2 dinara a uzmu 3 dinara. i tako vec 7-8 godina unazad.

(уторак, 27. авг 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Nikako!

U ovom trenutku nema apsolutno ni jednog jakog razloga za povecanje cene struje, sem gotovo otvorene podle namere MMF da urusi krhku ekonomsku stabilnost Srbije, jer nikome na zapadu ne odgovara njeno normalno funkcionisanje i ekonomsko jacanje.
Cena struje diktira sve ostale cene, i ako dodje do povecanja, evro odmah skace, dinar se obezvredjuje i onih obecanih 500e proseka u Srbiji postaju smesna prica.
U tom scenariju MMF opet prodaje skupe kredite Srbiji, pa "Jovo, nanovo..."
Nadam se da u vrhu drzave ima dovoljno pismenih ljudi, ujedno sa dozom moći odlučivanja, da spreče nameštaljku u koju nas uvlači uvek gladan novca MMF.