Београду недостају хотели за младе

Много је разлога што туристи долазе у Београд. Смештајни капацитет нашег града тренутно је скоро 10 хиљада соба, а хотели се и даље отварају. Међутим, недостају хотели за младе.

Током протеклих годину дана у Србији је отворено више од 30 хотела, а најављена је и изградња нових за 2020. Највише стрaних туриста заинтересовано је за главни град, који је од 2018. богатији за 1.370 нових смештајних јединица у 12 хотела. У Београду има много објеката са четири звездице, али недостају смештајни капацитети нижег ранга у којима би боравили млади. Осамдесетих година овде је дневно боравило по десет хиљада младих, а сада немамо ниједан хотел за школске и студентске екскурзије.

Директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије "Хорес" Георги Генов истиче да Београду недостају велики хотели за смештај ученика и студената који долазе на екскурзије.

"Недостају хостели са 200-300 места. Имамо само четири хотела са пет звездица и пет хотела са једном и две звездице, а остали су са четири и три звездице", наводи Генов.

Наше гостопримство надалеко је познато и странци који долазе пуни су позитивних утисака. Највише их привлачи природе атракције, чари ноћног живота и кулинарски специјалитети али на понешто се и жале.

"Гости критикују хотелијере за хигијену у објектима, а високу оцену – 4,5 добијамо када је реч о безбедности и гастрономским услугама", каже Генов.

Да би српска престоница могла да буде конкуретна на међународном тржишту, стално се усавршава постојећи кадар у хотелима и ресторанима. Иако постоје такозвана зимска и летња сезона, хотели морају да надокнаде трошкове који постоје целе године.

Категоризацију хотела обавља Министарство трговине, туризма и телекомуникација и сваки објекат морао би да испуњава одређене услове.

Према речима Генова, у новом закону стајаће одредба о "тајном госту" који ће проверавати у име "Хореса" да ли хотел ради према стандарду који одговара броју звездица које носи. Са том праксом почеће се од наредне године, додаје Генов.

У Београду су остала само четири нереконструисана хотела. Надлежни најављују брзу обнову и кажу да ће до краја следеће године престоница имати 10 хиљада соба.

број коментара 0 Пошаљи коментар