Лајковац очекује нови привредни замах због Коридора 11

У Лајковцу, где је и почела изградња ауто-пута "Милош Велики", који се у недељу свечано отвара, очекују нови привредни бум као некада после проласка пруге кроз њихов град и Ибарске магистрале у непосредној близини.

И Миле, и уски колосек са Ћиром, били су инспирација Радовану Белом Марковићу да напише роман "Лајковачка пруга". О ауто-путу који пролази поред Лајковца, још нема романа али књижевник размишља.

"Није узалуд речено да је село са рђавим путевима као сељак у дроњавом оделу. Отуда и ова велелепна магистрала по имену Милоша Великог ће помоћи да се Србија не скрива од себе саме и од света, да покаже сву своју лепоту", сматра Радован Бели Марковић.

Лајковачка петља у Непричави највећа је на Коридору 11. Привредници је већ називају капијом западне Србије.

"Наш главни интерес у изградњи ауто-пута било је то што смо испоручивали камен за изградњу деонице ауто-пута од Уба према Обреновцу. Ми смо се добро организовали, отворили смо и овај други каменoлом, радили смо у две смене", истиче Радиша Митровић, заменик директора "Ива аграр".

У локалној самоуправи одавно знају колико је важна модерна саобраћајна инфраструктура за развој колубарског краја.

"Сви у Лајковцу Коридор 11 поредимо са пругом уског колосека, која је пре читавог века пролазила кроз наше мало место и која је допринела томе да се Лајковац почетком 20. века развија толиком брзином да су га често поредили са градовима средњег запада у САД", подсећа председник општине Љиг Андрија Живковић.

Градња Милошевог ауто-пута пре девет година почела је баш у Непричави код Лајковца. Сви су очекивали да ће та деоница до Уба, дужине 12 километара, прва бити завршена.

Због неквалитетних радова рађено је изнова 2,5 километра ауто-пута. Радови су извођени и ноћу, да би ауто-пут био отворен у недељу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи