"Отварање поглавља девет доказ да је већи део посла обављен"

Гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић сматра да је отварање поглавља девет показатељ усклађености са свим критеријумима и мерилима које предвиђа област финансијских услуга и да је Србија на путу ка ЕУ урадила велики део посла у овој области.

Област финансијских услуга покрива сектор банака, осигурања, банкарских конгломерата, инвестиционих фондова, тржишта капитала, струковне пензије.

"Отварање поглавља девет у доброј мери говори да је Србија на путу ка ЕУ и да је већ велики део посла урадила у економској области", рекла је Табаковићева за Танјуг.

Табаковићева је подсетила да је у децембру отворено поглавље 17 које се тиче економске и монетарне политике које такође, као и поглавље девет (финансијске услуге) води НБС.

Табаковић је навела да је посебно важно да се затварање поглавља девет може очекивати одмах по отварању, зато што постоје административни капацитети и усклађеност домаће регулативе са регулативом ЕУ.

"До уласка у ЕУ ми ћемо морати да донесемо неке законе, али не зато што они данас не постоје, него зато што је то област у којој се свакодневно раде унапређења која значе, на пример, заштиту корисника финансијских услуга и све већи и дубљи обухват тих услуга и начин како се прати њихова примена, унапређује управљање ризицима у пословању и то ће значити континуитет нашег усклађивања до уласка у ЕУ", навела је Табаковићева..

Ово је једна од области која је показала да заједнички рад даје најбоље могуће резултате, нагласила је Табаковићева.

Како је указала, за све оне који послују на тржишту Србије у области финансијских услуга, апсолутно нема никакве разлике у односу на оно што је у ЕУ или неких ограничења којих има у Србији, а нема у Унији.

"Отварање овог поглавља и његово затварање, а коначно и придруживање, значиће да ће и наша домаћа регулатива и сви они који учествују на том тржишту имати 'јединствени европски пасош' да могу да буду присутни на тржишту ЕУ, а не само у Србији", закључила је Табаковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије