Улагање у "зелено" – скупо, али исплативо

У претходне две деценије Србија је претрпела шест милијарди евра штете од последица поплава и суша. Последице поплава биле би мање да је мање дивљих депонија и отпада који завршава у водотоцима. Истовремено, Србија годишње губи између 50 и 100 милиона евра зато што не прерађује отпад.

Европска банка за обнову и развој која је до сада инвестирала у зелене пројекте у Србији више од 800 милиона евра, оценила је да је Србија напредовала у области "зелене економије" .

"У структури БДП-а зелена економија могла би да буде са растом од један до један и по посто БДП-а. Значи, рачунајте да би то могло бити близу једне милијарде на годишњем нивоу ако би се покренуо инвестициони циклус, и то не само у индустрији отпада, него и у деградацији земљишта у пакету климатских промена у енергетској ефикасности", наводи Синиша Митровић из Одбора ПКС-а за заштиту животне средине. 

Процењује се да је на годишњи обрт у индустрији отпада око 300 милиона евра, не рачунајући сиво тржиште.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић каже да су УН поделиле зелену економију на 11 сектора.

"Она фактички захвата и зелено књиговодство, зелену пољопривреду, зелену енергетику, буквално све области. Оно што јесте наш циљ, односно циљ међународних организација, јесте утицај на климатске промене, утицај на очување ресурса, а све то на начин на који би се произвело више радних места", објашњава Радовић.

Успостављање система сакупљања и примарне селекције отпада и изградња постројења за рециклажу могло би, процењује се, да запосли још 10.000 људи.

"Сваку земљу на овом степену развоја, не само технолошког, него и економског, чекају огромне инвестиције у животну средину које се мере милијардама евра. Ако је то тако, и имамо свест о томе да већина тих земаља, готово све, заправо немају сопствених средстава за инвестирање, онда се ту потпуно отвара простор за инострани међународни капитал који има разлога да уђе у ове послове, јер су ови послови заправо јако профитабилни", истиче министар заштите животне средине  Горан Триван.

Према проценама Светске банке, само у Београду постоји могућност за инвестиције у зелене пројекте, вредне више од пет милијарди долара до 2030. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво