Почело трговање криптовалутама у српским динарима

Од данас се криптовалутама може трговати у динарима преко дигиталне платформе "Екскалибре" која је почела са радом у Србији. Поред бесплатне регистрације омогућује неколико пута мање трошкове заинтересованима за трговину, речено је на представљању динарске "Екскалибре" одржаном у Београду.

Поједини трговински ланци у Јапану већ омогућавају плаћање биткоинима, а директор фирме "Берзекс" Никола Мићић каже да у Србији постоји око 10.000 људи који су заинтересовани за овакву трговину, док их је у Хрватској око 25.000. Словенци имају мењачницу која је настала још 2013. године. 

"У нашој мењачници по први пут моћи ће да се купују и продају криптовалуте за Србију без посредника што смањује трошкове уласка и изласка из трговине криптовалутама и до неких пет пута", наводи Мићић и додаје да су тренутно листирани биткоин, киријум, сафекс и сафекс кеш али се у будућности планира ширење асортимана криптовалута у мењачници.

Указао је да је мењачница генерално окренута ка свету и да је у стратешком партнерству "Берзекс" и "Екскалибре" по први пут уведена трговина динаром.

"'Екскалибре' већ сада имају регистроване људе из целог света, а три топ дестинације су САД, Еглеска и Аустралија", каже Мићић и додаје да ће преко мењачнице моћи да купују криптовалуту или повуку динаре после продаје само држављани Србије.

Преко дигиталне платформе директно ће се, по моделу "пир ту пир", спајати купци и продавци, каже Мићић. 

Мићић је амбијент за развој дигиталног у Србији оценио као добар и додао да се стварају регулаторни услови да се све врши у оквиру закона.

Подсећа да је Народна банка Србије издала саопштење да криптовалуте нису новац као и да се криптовалуте спомињу само у Закону о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

"Ми тај закон примењујемо кроз верификацију корисника где утврђујемо идентитет корисника и у обавези смо да пратимо његове активности", истакао је Мићић.

Оснивач и директор "Екскалибре" Стивен Кајнс нагласио је да ова плаформа омогућава трговање дигиталним асетима и обезбеђује сигуран улаз за ову трговину са свих страна света. 

"Србија нас је привукла јер овде постоји невероватна заједница која се бави развојем као и државна подршка за дигитализацију", рекао је Кајнс.

Оценио је да ће блокчејн утицати на наш живот на начин на који не можемо ни да замислимо.

"За пет година о блокчејну ћете размишљати као што сада размишљате о својим мобилним телефонима и интернету за која сада кажемо да не разумемо како би без њих живели", рекао је Кајнс и додао да Србија има прилику да буде лидер у овом процесу, јер има јаке развојне вештине и јаку подршку државе за дигитализацију".

Софтверско решење за дигиталну мењачницу на којој се криптовалутама тргује за српске динаре осмислила је београдска фирма "Балканеум".

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 21. јун 2019, 02:24) - anonymous [нерегистровани]

Ljudi su prodavali automobile da bi kupili Rig sa opremom

Masovna kupovina skupih grafičkih karti za "rudarenje". Očekujem da će početi prodaja tih istih po niskim cenama što je logično jer rade 100% non stop.

(четвртак, 20. јун 2019, 22:54) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Слично

Хе, хе, негде у исто време мој син био запео да их купи за сву уштеђевину, да је све сигурно и одлична је зарада. Ја му исто причао то за мотику, ал' не вреди, "ти си ћале диносаурус, престарео си и немаш појима о новим трендовима". "Добро, ај не претеруј, него пробај са 400 евра, па шта буде, нека буде, нећемо пропасти" и он некако пристаде, мада увређен што сумњам у његову зрелост и пословну предузимљивост. И наравно да је изгубио половину и гледао је да се тога што пре ратосиља. Ето, пошто ту школу нисам платио деведесетих, морао сам сада. Промене мало форму и понављају они то с времена на време, кад пристигну нове генерације за шишање.

(четвртак, 20. јун 2019, 22:10) - anonymous [нерегистровани]

lepa vest od strane rts

Treba vise vesti posvetiti kripto svetu, uputiti narod, a i drzavi ce odgovarati ako se slije odredjena kolicina dolara u dzepove siromisnih gradjana, i naravno kupuj nisko-prodaj visoko. Podrzati rudarenje,smanjiti stopu pdv-a na racunare. Zasto niste pisali o bitcoinu pre cetiri meseca kad je 1 BTC bio 3500$, nego sad kad je 9300$?

(четвртак, 20. јун 2019, 20:18) - anonymous Sreten [нерегистровани]

Piramide i manipulacije

Čuvajte se narode tih igrica...ja sam kupio Bitcoine za 2000 € pre 18 meseci i sada mi to vredi 1250 €, to su lanci svetskih igrača koji drže piramide i samo oni u vrhu zarade...iz ništa teško bude nešto. Nema "leba" bez motike i rada. Sve je to bez pravog pokrića i nekih realnih garancija