Млевено месо најлакше се квари, хладним ланцем против бактерија

Кад је топло, од свих намирница које свакодневно купујемо најопрезнији смо са месом, нарочито млевеним. Међутим, да ли је месо безбедно, не зависи увек само од топлоте. Једна ветеринарска контрола месара и кланица у Јужнобачком округу показала је да нису у свим објектима испуњени хигијенски услови.

Секретар Одбора за пољопривреду Привредне коморе Србије Ненад Будимовић истиче да је одговорност за безбедност производа на произвђачу, а да се контрола врши непрестано.

Инспекција контролише цео ланац производње – од фарме, преко транспорта до кланице итд.

Контролише се хигијена самог процеса, лична хигијена радника, животиње, контрола сваког производног дела, рекао је Будимовић.

Сматра да казне нису довољно оштре. "Казне по мојој процени морају да буду ригорозније – кад неко направи неку врсту проблема и дође до великих одступања, треба да му се забрани да се бави тим послом у наредном периоду. Казне се сада крећу од неколико десетине хиљада до неколико милиона динара за правна лица", рекао је Будимовић.

Једна од последњих афера догодила се у Параћину када увезено месо није имало одговарајућу декларацију.

Чим нема документације то је шверц а не увоз, рекао је Будимовић. "Не значи да су мање одговорни. Мислим да је то један од драстичнијих примера и по количинама и по покушају да се тако нешто ради, јер реч је о неколико десетина тона", навео је Будимовић.

Када су врућине, грађани најчешће избегавају млевено месо.

То је најризичнија сировина зато што је месо након млевења подложније бактеријама и лакше се квари, каже Будимовић и додаје да теба поштовати тзв. хладан ланац – од производње, до транспорта и чувања намирница.

број коментара 0 Пошаљи коментар