Докле се стигло са изградњом најзахтевније деонице на прузи Београд – Нови Сад

За последње три године у Србији су руске железнице реконструисале 205 километара пруге у вредности од 350 милиона долара. Тренутно се ради најзахтевнија деоница пруге Београд – Нови Сад која пролази кроз Фрушку гору са две тунелске цеви и великим вијадуктом.

Да би изградили железнички вијадукт од четири километра руски "РЖД Интернешнл" мора да угради 80 километара шипова и изгради две тунелске цеви кроз Фрушку гору дужине нешто више од два километра.

Брза пруга од Београда до Будимпеште је приоритет "Железница Србије" и највеће градилиште у југоисточној Европи.

Деоница од Старе Пазове до Новог Сада пролази кроз планинске делове Фрушке горе и веома је захтевна јер се пруга директно из тунела спушта ка обали Дунава и силази у Нови Сад. Деоница је дуга 40 километара, а вијадукт скоро четири километра.

"На деоници од Старе Пазове до Новог Сада имамо 52 објекта. Осамнаест највећих је тренутно у раду, а неки на самом завршетку, као што је денивелација укрштања пруге за Шид и Нови Сад. Завршено је 99 одсто радова на том огромном објекту", навео је директор Инфраструктуре "Железница Србије" Мирољуб Јефтић.

Пројекат је домаћи, а урадио га је Институт ЦИП. Возови на овој двоколосечној прузи треба да постижу брзине до 200 километара на час. Главна предност је што може да прими и путничке и теретне возове.

"Ово је најсавременија пруга у нашој држави и региону, по свим европским стандардима, и она нема никаквих додирних тачака са путном инфраструктуром, него се прави денивелација путева, подвожњаци, надвожњаци а пруга остаје ограђена као што је ауто-пут", истиче директор ЦИП-а Милутин Игњатовић.

Србија је за три године реконструисала 500 километара железничких пруга, кажу у ресроном министарству.

"За нас је важно да поштујемо рок. Да почетком следеће године започнемо такође захтевну и велику деоницу између Новог Сада и Суботице. Нису ово само прагови и шине, ова пруга представља и размишљање Владе Србије, какав саобраћај желимо да имамо и где желимо да идемо, и како треба да изгледамо за пет и 10 и 20 година", указала је министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Руске железнице су на деоници Стара Пазова – Нови Сад направиле првих 17 километара пруге за брзине до 200 клометара на сат. Рок за завршетак је 2021. година. У РЖД Интернешенелу кажу да сада на терену имају сто машина и преко 120 радника, али и велики број коопераната из Србије који раде на заједничком пројекту.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 14:53) - Bogdan [нерегистровани]

Brza pruga

Podrzavam rekonstrukciju,pruga,puteva jer od ratova nista nije ulagano,kada mi kao nacija zivimo veoma tesko bar da se uradilo nesto konkretno.

(четвртак, 13. јун 2019, 10:20) - Rade [нерегистровани]

Naj

Do juče Grdelica, već od danas Fruška Gora najveće gradilište skoro pa na svetu. Malo Skromnosti...

(четвртак, 13. јун 2019, 06:30) - Sremac [нерегистровани]

Pruga

Nemam cesto zasto da hvalim vlast ali svaka cast na ovom projektu

(четвртак, 13. јун 2019, 03:02) - anonymous [нерегистровани]

Za Vladimira

Dečko mi u skorijoj niti u daljoj budućnosti nećemo imati pruge za 300 km na čas... Samo je problem što oni nemogu ni da savladaju ravnu nam Vojvodinu koja je Bogom dana za brze pruge... Pitanje je kakvu ćemo uopšte prugu i dobiti...!?!?!? Neka budu i sporije ali barem novije!!
Ne zalećite se mnogo!!

(четвртак, 13. јун 2019, 02:20) - anonymous [нерегистровани]

Šarada

Ko ce placati godisnje odrzavanje od 300-400 miliona evra???? Sve se radi zarad rejtinga i fotke, uzas.

(среда, 12. јун 2019, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Za Vladimira

Dragi Vladimire ,kad budeš vodio Srbiju ,sigurno ćeš praviti prugu za 300km/h.
Kakav smo naraod ,nikad zadovoljni.

(среда, 12. јун 2019, 21:34) - Александар [нерегистровани]

Браво

Ако погледате са надвожнјака у Инђији видите два колосека завршене пруге. Тунели у Чортановцима су при крају а траса се ради и у Сремским Карловцима. Сигуран сам да ће све бити у року јер се ради интензивно и по веома лошим временским условима какве смо имали до пре неки дан.

(среда, 12. јун 2019, 20:52) - Vladimir [нерегистровани]

Zanimljivo

Ovo se priča kao da grade prugu na Himalajima, a ne na ravnici, i ne tako velikoj Fruškoj Gori.
Da smo prava država, gradili bi pruge kojima bi se išlo preko 300 km/h, i to ka jugu Srbije, sever je lako savladati.