У Севојну отворено предузеће у којем раде особе са инвалидитетом

У Севојну је отворено предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "Наше зелено поље" које се бави сушењем свих врста воћа. Опрему у вредности од 26 хиљада евра обезбедила је Турска агенција за сарадњу и координациију ТИКА и Европска унија. Оснивач је Удружење инвалида церебралне и дечије парализе у Ужицу.

После пробног рада сушаре и набавке комплетне опреме, коморе за хлађење, пакерице, машине за чипс, транспортних колица и делимичне адаптације простора, ово је почетак који ће донети континуитет у производњи сушења воћа, са тренутно осморо запослених, три стручна радника и 5 особа са инвалидитетом.

"Потписао сам уговор на неодређено време. У овој фирми сам задовољан. Радио сам преко јавних радова у Историјском архиву али то није никакво решење", каже радник Дамир Секулић.

Радник Братислав Миливојевић каже да му ово баш пуно значи, то радно место особама са инвалидитетом и да другачије не би могли да нађу запослење.

"Ја сам овде од самог почетка и знам како је било од самог почетка и могу вам рећи да сам врло задовољна и јако то све лепо функционише и сваког дана нас је све више и више", каже Милена Јараковић, радница.

Уз основну делатност, сушење воћа, у предузећу чије отварање је са 2,8 милиона динара помогло и Министарство правде, сада настоје да примене савремене стандарде у производњи.

"Очекивања су да у овој години коначно затворимо причу о улагањима у ово предузеће, инвестиционим улагањима а она се још односе на увођење, имплементацију ХЦЦП стандарда, што не подразумева само процес сертификације", каже Чедомир Цицовић, директор предузећа "Наше зелено поље".

То ће им, надају се као и до сада уз подршку Града и РРА "Златибор", унапредити производњу, отворити међународно и већи део домаћег тржишта, али и обезбедити ново запошљавање.

број коментара 0 Пошаљи коментар