Почела берба јагода у шабачком крају

Јагода је прво воће које дозрева у пролеће. У пластеницима берба увелико траје, а у шабачком крају, где су највеће површине у нашој земљи под јагодом, почела је берба и на отвореном и откуп слатког плода.

Крупни и слатки плодови, брзо напуне гајбицу. У два пластника, са две и по хиљаде биљака, Зоран Живановић из Горње Врањске до сада је убрао око пола тоне јагоде.

"До сад нисмо ово радили, јако смо задовољни, имамо јако квалитетну јагоду. Цена је за сад 200 динара, била је 250'', каже Живановић.

Мале површине су у пластницима, а на отвореном, више је од 1.200 хектара. Посао тежак, а зарада прва и најслађа у пролеће.

"Јагодом се бавимо тридесет година, у суштини то је прва пара за сељака. Иначе, рада има много око ње, труда има доста. Зараде за сада има'', каже Милутин Макевић из Синошевића.

Без наводњавања, производња је незамислива. Леје у којима шабачки воћари узгајају јагоду, дуже су од осам хиљада километара.

Готово свако домаћинство у Поцерини узгаја јагоде. У берби која траје око месец дана, ангажовано је неколико хиљада сезонаца. Један радник за дан убере више од стотину килограма јагоде.''

"Можда би то биле и веће површине, радника нема. Углавном се сналазимо сами, уз помоћ рођака, понеког нађемо, ал то је већ мало теже. Иде се по раднике далеко", каже Здравко Макевић из Синошевића.

Далеко путује и јагода из Поцерине. Већина рода извози се у Русију.

"У Србији је најквалитетнија. Сорта Клери пореди се међу две три сорте најквалитентије у свету. Они хоће квалитет, и тржишну цену'', Вукашин Перић, откупљивач јагоде.

На оброницима Цера, у родној години на једној садници, убере се више од пола килограма јагоде. И поред великих улагања и проблема са откупном ценом, од производње нико не одустаје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво