Неколико савета за оне који планирају да отворе веб продавницу

Све популарнији начин за покретање сопственог посла преко интернета, постају електронске продавнице. Тренутно најпопуларније међу њима су оне где у договору са произвођачем продајете онлајн робу коју произвођач пакује и шаље директно купцу, тзв. дропшипинг продавнице.

За разлику од класичне интернет продавнице, у дропшитинг продавници ви немате своју робу нити магацин, већ практично препродајете робу. Неопходно је за такав посао осигурати безбедност података, али не и велика новчана средстава.

Дропшипинг је светску популарност стекао пре три године. Код нас се њиме бави око хиљаду људи и на том пољу смо најразвијенији у региону.

"Он поручује тај производ од добављача и самим тим нема велико почетно улагање, нема ризик од тога да му производи које је поручио унапред остану непродани, односно да му новац буде заробљен", рекао је Милош Васић.

Стручњаци сматрају да је најбољи начин за почетак е-трговине прављење договора са великим робним кућама на интернету.

"Не морате да имате посебан веб сајт и можете преко тих веб сајтова да продајете. Друга варијанта је да користите платформе као што су Лимундо, Купиндо и сличне које омогућавају да за мала средства продајете на интернету, а трећа варијанта да ако стварно никад нисте радили трговину на интернету пробате преко Фејсбука, Инстаграма и сличних мрежа, али са малим неким количинама и износима", наводи Драган Варагић из Ај-ти академије.

Најбитније чување података 

Безбедност података неопходна је за који год облик интернет трговине да се одлучите. Шифре за приступ подацима морају имати најмање осам карактера, а треба их мењати бар на шест месеци.

Неким фирмама хакери су шифровали податке и тражили откуп.

"Ако немате бекап, готови сте. Имамо неколико озбиљних компанија из окружења које су ставиле катанац, затвориле, јер нису могле да врате податке, нису имали толико новца да исплате за повраћај тих података. Људи који су имали редовне бекапе на нивоу месец дана, зависи какво пословање има трговац, нису имали никаквих проблема", рекао је директор СЕЦИТ секјурити консалтинга Игор Франц.

Вашу интернет продавницу можете поставити и на ћирилици. Србија је друга земља на свету која је после Русије добила ћирилички домен пре осам година, ове године отишло се корак даље.

"Од петог марта ове године .срб домен подржава и ћирилице још шест језика који се говоре у Србији, тако да и други народи који користе ћирилицу могу да пишу називе домена онако како би их писали, без икаквих ограничења", наглашава је Предраг Милићевић испред Регистра националног интернет домена Србије.

Најмањи почетни капитал за отварање интернет продавнице износи око 500 долара. Око 80 одсто корисника Интернета је барем једном купило нешто због тога што 71 одсто њих верују да ће тако добити боље услове и нижу цену. Због тога је интернет продавница све популарнији модел старт-апа код нас и у свету.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 07. мај 2019, 07:25) - anonymous [нерегистровани]

Placanje usluga

Najednostavniji nacin placanja po meni je sa PAYPAL -om,samo se razmeni Email Adresa i to je to,nedaje se nikakav konto,naravno da je Paypal konto povezano sa svojom bankovskom karticom

(понедељак, 06. мај 2019, 08:49) - Slobodan [нерегистровани]

Internet trgovina

Ovakav pristup internet trgovini je poprilicno bahat. Musterija mora pod svim uslovima da bude zasticena ( naplata, podatci, dostava i garancija!) Onaj ko zeli da pocne internet firmu mora da je spreman i na logistiche probleme, a jedan od najvecih problema je taj da ljudi vracaju produkte sa kojima nisu zadovoljni , sto podrazumeva i povracaj para, ponovno transportovanje, prepakivanje, higijenska kontrola....! Naravno da je buducnost a zapravo i trenutna realnost u modernom svetu, internet trgovina, to je bez daljnjeg, ali prva i osnovna stvar je da se zadovolje musterije i da se pridobije njihovo poverenje! Onaj ko pravi internet firme ne mora da bude internet genije, nego genije usluzne delatnosti, da ume da sagleda sve aspekte trgovine preko interneta i da pod svim uslovima izadje u susret svojoj musteriji, a racunarski "genijalci" treba da mu omoguce da sve funkcionise kao podmazano! Od zdrave i pregledne web stranice do jakih i poverljivih formulara za razmenu vrednosti i roba. Amazon, Alibaba, Bol.com... su primeri kako se treba trgovati na veliko, a sto se tice trgovine na malo, nema zpravo nikakve razlike, posto je formula ista, samo je logistika manja!

(недеља, 05. мај 2019, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Plaćen tekst

Čuvanje podataka uopšte nije bitno, što pokazuje bukvalno svaka firma na svetu. Samo napišete negde da poštujete privatnost i razna prava, a u stvar vas vas baš briga i nema nikakve potrebe da ulažete pare u to. Ionako će sva prava biti pogažena od strane drugih učesnika u priči, od banke do onoga ko zaista prodaje tu robu.

Ono što vam je zaista (iedino) neophodno za pokretanje bilo kakve firme u Srbiji jeste siguran način naplate svoje provizije, čak i od firme čiji je vlasnik u vladajućoj stranci. Ako to imate (a trenutno nema niko) bićete jači od Alibabe.