Пољопривреднике плаши ИПАРД процедура

Откако је после Нове године почела исплата средстава из Европског ИПАРД фонда који је намењен пољопривреди, свега десет пољопривредних произвођача добило је новац. До краја године најављују четири нова позива за конкурисање.

Јон Суру из околине Вршца, вишње ће убудуће више да тресе, него да бере. Купује тресач вредан 31.000 евра, захваљујући ИПАРД-у.

"Чекао сам око девет месеци да добијем решење, и сад сам у законској обавези да за десет дана остварим инвестицију, то јест да купим машину. Тражио сам кредит од банке јер не могу од сопствених средстава то да покријем", каже Јон Суру и истиче да тај тресач за вишње на дневном нивоу замени 100 радника.

Процедура је компликована, још се држава и пољопривредници уходавају, али стрпљен-спасен, саветује ресорно Министарство.

"Ми и даље имамо 100 одсто непотпуних поднетих захтева. Дакле морају да се враћају на допуну и то додатно опет успорава процес обраде", истакла је шефица ИПАРД-овог управљачког тела Јасмина Миљковић.

У првој години коришћења средстава из Ипард фондова 738 пољопривредника је конкурисало, 180 захтева је одобрено, њих 35 спремно је за исплату, а 10 корисника добило је новац.

ИПАРД покрива и услуге консултантских кућа, чију помоћ пољопривредни произвођачи све чешће траже.

"Утисак је да нису довољно информисани и да су, могу да кажем чак и уплашени мало, плаше се целе те процедуре, плаше се да је то јако компликовано, да они то не могу. ИПАРД није баук, то је једноставна процедура и што је најважније то је транспарентна процедура", објашњава директорка Смарт ИПАРД-а Слађана Глушчевић.

И даље је највише захтева за нов трактор, иако новац из ИПАРДа може и боље да се потроши. Произвођачи вина и јаја тражили су да користе овај фонд.

"Ми убрзано радимо и комуницирамо сада са Европском комисијом на томе како и на који начин да уведемо ова два сектора у ИПАРД 2 програм и под којим условима, и ја се надам да ћемо 14. маја када будемо имали ИПАРД Одбор за праћење, усвојити те измене", рекла је Јасмина Миљковић.

Корист од ИПАРД-а ускоро би могли да осете и они који се баве сеоским туризмом. У припреми су акредитације за две нове мере како би пољопривредници уз посао на њиви, могли да изнајмљују и смештај. Повраћај је 65 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво