Српско црвено злато може опет да засија

Национални савет за малину израчунао је цену испод које би пољопривредници били у губитку. Стручњаци сматрају да би извозници и хладњачари то требало да поштују, будући да их због мањка понуде на глобалној тржници највероватније очекује добра зарада. Какви су захтеви учесника у ланцу од малињака до маркета и да ли ће се држава умешати?

Национални савет за малину израчунао је да је произвођачка цена тог воћа од 110 до 139 динара по килограму. Стручњаци сматрају да би извозници то требало да поштују јер, иако их складиштење у хладњачи кошта још 70 до 80 динара, ове године их највероватније очекује добра зарада због лошије понуде малине.

"Нисмо тражили ни три, ни четири евра, значи евро и 45 да имамо, да имамо неку минималну добит да се уклопимо за ову годину с тим трошковима", каже Добривоје Радовић, произвођач и председник асоцијације "Малинари Србије".

Цена од 60 до 120 динара, колико се прошле године плаћала малина, уз неповољне временске услове, довела је до тога да ћемо ове године воће које називамо црвеним златом убирати са 50 одсто мање површина.

"Морамо адекватно да урадимо набавку сортимента садног материјала увођењем науке у технологију гајења и да будемо поново велесила у свету", каже Божо Јоковић из задруге "Наши воћари" из Ариља. 

За ресорног министра је охрабрење то што је највећи откупљивач у Србији понудио, како каже, разумну цену.

"Он је изашао већ са откупном ценом од 137 динара на простору Пожеге и Ужица. Ја очекујем да ће остали пратити ту цену, штавише очекивања за ову годину су много боља јер 'роланда', те првокласне малине, уопште нема на светском тржишту", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић. 

Хладњачари, откупљивачи па и сама држава често говоре да се цена малине мора одредити на тржишту. Има ли ипак простора за државни протекционизам, за неку врсту интервенције када говоримо у стратешки важној производњи што малина свакако јесте?

"Влада је сада формирала оперативни тим да прати како се развија стање на терену да не би долазило до злоупотребе, с друге стране, сваки откупљивач по новом закону мораће да буде евидентиран, знаће се листа откупљивача. Он ће морати да положи одређени депозит, да не идеш у трговину без ичега. Увек ће произвођач знати ко му је потенцијални купац, па ако жели да прода неком ко није на листи држава, не може да регулише систем", каже Недимовић.

Како се не би догодио сценарио из претходних година, када су широм Србије биле драстично различите цене малине, министар најављује да ће тимови министарства радити са хладњачарима на превазилажењу проблема како би понудили бољи откуп и да ће службе безбедности пратити ко се бави реекспортом малине из Пољске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се