Апликацијом до сигурнијег посла за сезонске раднике

НАЛЕД и Пореска управа развили су апликацију за ангажовање сезонских радника путем "паметних" телефона. Од апликације користи имају и радници и послодавци. Радници ће бити сигурнији, јер ће путем апликације моћи да провере да ли су пријављени и да ли су им уплаћени порези и доприноси, а послодавцима је олакшан пут до регистрације.

Председник Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а и директор представништва Атлантик групе за Србију Владимир Чупић каже да портал www.sezonskiradnici.gov.rs функционише од почетка године, а да је апликација доступна од почетка априла.

Истиче да користи од овог портала и апликације имају и радници, али и послодавци.

"За раднике значи зато што им пружа одређену сигурност, јер прва и најважнија ствар јесте сигурност посла, односно уговора. Раније су они радили фактички на црно, данас су ипак регистровани и то им даје право на пензијско-инвалидско осигурање у оној мери у којој сезонски радници имају право на то", објашњава Чупић.

Поред тога, даје им право на осигурање од повреде на раду, што је јако битно поготову за сезонске послове, навео је Чупић и додао да пуно повреда има у грађевинарству где су већином сезонски радници.

"Сада са те стране постоји једна врста евиденције о томе колико људи заиста ради", наглaсио је Чупић.

Када је реч о користи за послодавце, Чупић каже да је та процедура поједностављена, јер више не морају да иду у општину, пореску управу да се региструју, не мора да се прави уговор о привременом-повременом ангажовању, већ да се прате сва упутства наведена на апликацији.

Предузетници на апликацији могу да се региструју као правно или као физичко лице, a уносом одређених броја података се то врши.

Објаснио је да раднике на портал односно апликацију пријављује послодавац, онај ко их радно ангажује.

"Радници ће моћи да провере да ли су пријављени, да ли су им плаћени порези и доприноси што ће допринети да они буди сигурнији, а циљ је смањење сиве економије", рекао је Чупић.

До сада је око 70 физичких и правних лица ангажовало негде око 3.000 радника преко овог портала.

"Ми очекујемо да укупан ефекат буде да у наредних пет година негде око 33.000 радника на тај начин буде регистровано као сезонски радници", нагласио је Чупић и додао да су процене да се сада око 95 одсто сезонских радника не региструје и ради на црно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи