ВКС: Банке да докажу да су се задужиле у швајцарцима

Врховни касациони суд заузео је став да је ништава одредба уговора о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима, уколико банка није доставила доказ да се задужила у тој валути за пласман одобрених средстава. ВКС сугерише као привремену меру забрану активирања хипотеке.

Клијенти задужени у швајцарцима делимично су задовољни, јер још, како кажу, не знају детаље прорачуна кредита. Очекују одговоре и од судова и од банака и од државе.

Други пут у последњој деценији држава је рекла збогом задуживању у швајцарским францима. Врховни касациони суд је препоручио да се кредити у швајцарцима прогласе ништавним и прерачунају по курсу евра са тада важећим каматама.

"Ништавост клаузуле не значи да је цео уговор ништаван, јер друге одредбе говоре о плаћању и то значи да дужници треба да наставе са плаћањем у време, месту и на начин како је то предвиђено уговором ако је то могуће, али је то опет индексирано по курсу евра", рекао је Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда.

Клијенти који су се накратко окупили око суда у Немањиној улици у Београду, делимично су задовољни јер неки не знају шта их даље чека, а неки да ли сада следи консолидација илли нове међусобне тужбе.

Међу главним препорукама суда јесте да би у парничном поступку око тих кредита требало да се привремено забрани покретања хипотеке или других средстава обезбеђења ако тај поступак није покренут.

"Могу да кажем да је прва битка добијена, а односи се на препознавање проблема и на то да корисници кредита не треба да буду избацаивани из својих станова док се судски поступци не заврше. Очигледно је да швајцарски франак није релевантна валута и да се по њој не може вршити обрачун с тим што је Врховни суд у свом ставу изрекао и следеће: да би требало да се кредит као такав прерачуна по курсу еура. То је по мени добра сугестија и препорука и могу да кажем да тако нешто у закону нема основ", казала је председница Удружења ЦХФ, Јелена Павловић.

Препоруку Касационог суда нижи судови не морају да следе, али у евентуалној ревизији доћи ће поново до Врховног касационог суда, па је то према речима председника Србије добар основ за предстојеће разговоре са банкама.

"Добро је то, ми морамо са банкама да наставимо разговарамо, морамо са тим удружењима да разговарамо. Можемо да помогнемо да ту аферу, ту ужасну небригу државних функционера за своје грађане, да ту неправду 10 година уназад оставимо заувек иза себе", истакао је председник Србије Александар Вучић.

Када је реч о судским поступцима и преговорима са банкама сада је ситуација промењена.

"Грађани имају право да покрећу тужбе без обзира да ли им је уговор раскинут или непокретност продата, јер у случају ништавости уговора не постоји рок и сматрам да овде предстоји борба грађана Србије, јер је ситуација решена као у 15 других европских земаља", навео је адвокат Војин Биљић.

Банке су спремне да разговарају са државом и клијентима јер новонастала ситуација би у суштини требало да стимулише брже решавање спорних кредита.

Став Врховног касационог суда

Према ставу грађанског одељења ВКС, валутна клаузула се може правно ваљано уговорити у циљу очувања једнакости узајамних давања – тржишне вредности динарског износа пласираних и враћених кредитних средстава која се утврђује индексирањем курса евра.

ВКС, међутим, каже да је ништава одредба уговора о кредиту о индексирању динарског дуга применом курса швајцарског франка, која није утемељена у поузданом писаном доказу да је банка пласирана динарска средства прибавила посредством сопственог задужења у тој валути и да је пре закључења уговора кориснику кредита доставила потпуну писану информацију о свим пословним ризицима и економско-финансијским последицама које ће настати применом такве клаузуле.

Уговор о кредиту производи правно дејство и након утврђења ништавости клаузуле о индексацији дуга применом курса франка.

"У том случају, уговор ће се извршити конверзијом уз очување једнакости узајамних давања – тржишне вредности датог кредита утврђене на основу курса евра на дан закључења уговора и исплату камате у висини одређеној уговорима о кредиту исте врсте и трајања, закљученим са валутном клаузулом у еврима између истог даваоца кредита и других корисника кредита чије се дуговање утврђује применом курса евра", наводи се у ставу ВКС.

Привремена мера: Забрана активирања хипотеке 

Врховни касациони суд је указао на то да ће у парничном поступку у коме се одлучује о правној ваљаности уговора о кредиту, односно уговорне клаузуле о индексацији дуга у швајцарским францима, суд на предлог тужиоца (корисника кредита) одредити привремену меру којом се даваоцу кредита (банци) забрањује реализација средстава обезбеђења и извршење уговорне обавезе коју је потписао корисник кредита, уколико већ није покренуто извршење.

То значи да ће на предлог задуженог грађанина суд издати привремену меру којом се банци забрањује активирање хипотеке.

У случају када је поступак извршења ради реализације средстава обезбеђења дуга из кредита већ покренут, суд односно јавни извршитељ ће на захтев извршног дужника одложити извршење без полагања јемства, навео је Врховни касациони суд.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(среда, 03. апр 2019, 11:20) - Паметњаковић [нерегистровани]

Нека сносе они који су терали грађане да узимају тај кредит

Мени је некако логично, с обзиром да Председник стално помиње како су политичари тог времена говорили грађанима да их узимају, да управо ти политичари који су промовисали тај ризичан кредит сносе те трошкове. Ако неко верује у бајке о 1000 евра акцијама, итд. и упорно ради глупости, некако је логично да он сноси, јер ће поново исто урадити у будућности, пошто има празнину у глави, али ајде да у случају кредита сносе ти политичари који су испирали ту празнину људима.

(уторак, 02. апр 2019, 20:21) - Bankar [нерегистровани]

Ne slazem se

Kao bankarski sluzbenik, poslednjih 20 godina na zapadu Evrope, jos nisam prihvatio bilo kakav kredit koji nije u evrima ili francima...

(уторак, 02. апр 2019, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Neobmanjoj čitaoce

Gospodine,
Recite mi gde to Vi živite,da možete uštedeti za stan od 100 kvm za tri godine?
Stan u malom mestu u CH ,novogradnja,100 kvm košta preko 600 000 FR,a u Cirihu preko 1.000.000 i više.

(уторак, 02. апр 2019, 18:49) - micka [нерегистровани]

kredit u svajcarcima

a da su prosli bolje da li bi delili visak po ulici

(уторак, 02. апр 2019, 18:24) - milan [нерегистровани]

Re: Krediti!"

Gospodin nije tvrdio da je to na zapadu uobičajna prakse,
nega da na zapadu u bilo kojoj banci možeš dići kredit u
bilo kojoj svetskoj valuti. Naravno pod uslovima banke u
kojoj uzimaš kredit.

Ponekad se dobro ne razumemo, što i nije toliko važno.

(уторак, 02. апр 2019, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

@Krediti

Ја на западу, овде у Холандији - хипотека само у еврима! Никакви јени, никакви јуани. На ком си ти то западу, тамо?

(уторак, 02. апр 2019, 17:32) - Zoran [нерегистровани]

Kako da ne

@ Krediti Moze i za jedan dan ako osvojis Rolan Garos.

(уторак, 02. апр 2019, 17:31) - milan [нерегистровани]

Re: "Krediti!"

Čestitke na komentaru. Uzeli ljudi kredite u CHF i sada
se bune što paritet CHF prema dinaru nije isti kao na
dan podizanja kredita.

Krediti su uglavnom na ...10, 20...godina. Očekivati da
će paritet CHF u odnosu na dinar biti stalno isti kao na
dan podizanja kredita je nonsens.

(уторак, 02. апр 2019, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Krediti

Jeste...mi na zapadu beremo novac sa drveća...lupio čovek i ostao živ ..za tri godine stan od 100m2...a za neupućene kako to ovde pojedini misle...svuda se nude krediti u Swiss Frank, Dollar,Pa čak i u japanskim jenima...pa izvolite...

(уторак, 02. апр 2019, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

@????????

Танка је линија између екстра добити које банке остварују због курсних разлика и зеленашења. Банкари би требало да знају шта је то зеленашење и да је то законом забрањено. Сваки поштени суд би морао да им оспори такву пљачку!

Не чух нешто да су банке у Француској, Немачкој и другим ЕУ земљама нудиле својим клијентима "повољност" задуживања у швајцарским францима. Зато сад и немају оваквих проблема.