Фабрика гума по фенг шуију, посао у Зрењанину за 1.200 људи

У наставку кампање "Будућност Србије" председник Србије Александар Вучић обилази Средњобанатски округ. У Зрењанину је присуствовао постављању камена темељца за фабрику "Шангдонг Линглонг". Огромну корист од те фабрике имаће цела Србија, истакао је Вучић. Да би све било по фенг шуиjу, свечаност је почела у 10 часова и 18 минута, а председник компаније Фенг Ванг је истакао да је добар знак започети послове у марту кад процвета цвеће.

У Зрењанину почиње градња кинеске фабрике "Шангдонг Линглонг", која ће, према најавама, запослити 1.200 радника, производити 13 милиона гума годишње.

Настављајући кампању "Будућност Србије" у Средњобанатском округу, председник Србије Александра Вучић изјавио је на свечаности постављања камена темељца за фабрику гума "Шандонг Линглонг" у Зрењанину да је то највећа инвестиција у Војводини, вредна више од 800 милиона евра и да ће огромну корист од те фабрике имати цела Србија. 

Нагласио је да је довођење "Линглонга" у Србију велики успех и срећа за нашу земљу и да ће погони те фабрике донети огроман напредак.

Напоменуо је да смо до те инвестиције дошли "трновитим путем" и да Србија није била прва на листи избора те кинеске компаније.

"Господин Ванг је био веома тежак човек за преговоре, али борили смо се из дана у дан, желећи да покажемо да је Србија право место за "Линглонг" и да је та компанија прави избор за нас. Без нашег пријатељства са председником Кине Си Ђинпингом, који је наш пријатељ и брат, пошто је спасао 5.000 радних места само у Смедереву, не бисмо могли да направимо контакт са Вангом", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је захваљујући Сију Србија успела да успостави добар контакт са "Линлонгом" и да им предочи да нудимо најбоље услове.

Истакао је да је још тада рекао председнику компаније Вангу Фену да ће Србија "Линглонгу" понудити за бар 10 одсто боље услове од оних које су им понудиле друге земље у региону.

Огромна корист за целу Србију од "Линглонга" 

Председник Србије је нагласио да наша земља има сигурно бољу радну снагу, лојалне и вредне људе који знају да се боре за фабрику, као и да ће држава помоћи више него било која у региону.

"Бескрајно сам поносан што ћемо људима у Зрењанину и Банату, средњем у јужном, направити ту фабрику, јер то није само 1.200 нових радних места, већ ће моћи више новца да се уложи у путну мрежу, позоришта, шеталишта и другу инфраструктуру. Али, то значи и веће плате и пензије. Огромна је корист за целу Србију од Линглонга", нагласио је Вучић.

Председник Србије рекао је да је ово можда до сада наш највећи успех, круна свих напора и обнова наде за све људе у Банату, који је најбрже сиромашио захваљујући "лошим пљачкашким приватизацијама у прошлости". 

"И данас када постављамо камен темељац и почињемо тај велики посао, знамо да је то било могуће зато што смо веровали у то и нисмо одустајали, али наши кинески пријатељи су веровали још више. Желимо још веће резултате, имамо људске и друге капацитете да снове остваримо", навео је Вучић.

Како је рекао, када је ту "Линглонг" то онда није само фабрика, ту су и путеви. 

"У потпуности ћемо увезати средишњи Банат и са Новим Садом и Београдом, Панчевом и Вршцем и Зрењанин ће свуда бити, на свакој путној и железничкој мапи. И то ће олакшати долазак новим инвеститорима у Зрењанин, ако у Зрењанину још буде незапослених људи", рекао је Вучић. 

Он је додао и да није знао за податак да је та кинеска компанија спонзор италијанског фудбалског клуба Јувентус и немачког клуба Волфсбурга, а у истоименом граду се налази и седиште "Фолксвагена", са којим се воде преговори о доласку у Србију.

"Тај Волсфбург ми је важнији од Роналда, тамо можда не знају да шутирају лопту као Роналдо, али 'Линглонг' гумама снабдева 'Фолксваген', па Вас, господине Ванг, молим да и њима кажете неку лепу реч о нама, па да наш успех буде још већи", рекао је Вучић.

Председник Србије је додао да је Ванга још раније замолио да доведу овде што више компанија које ће радити са њима и најавио да ће одмах поред "Линглонга" бити отворени погони који ће укупно запослити 420 људи, а у које ће бити уложено 140 милиона евра.

Према Вучићевим речима, када човек сања овако лепе ствар,и онда се снови и остваре, посебно кад радите и не одустајете.

"Онда можете да доживите оно што доживљавамо у Зрењанину, сан о великој,  највећој фабрици у Зрењанину. То више није сан, него јава", рекао је он.

Снови се, каже, остварују када су заједнички, а овде је баш то био случај.

"Поносимо се том чињеницом да су нам Кинези искрени пријатељи, немамо проблема. Кинезе волимо, увек су били са нама и ми са њима", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је желео да овде направе чудо од фабрике на 500.000 квадратних метара, најмодернију фабрику која ће постати темељ глобалне производње гума.

"Наша кинеска браћо, хвала на свему што сте учини за Србију, ово је велики дан, толико сам почаствован и поносан. Кад год буде пролазио овим путем знаћу и сви ће други знати да смо заједнички градили фабрику. Хвала за част и привилегију, хвала и председнику Сију. Честитам Зрењанину и Србији", поручио је Вучић. 

Ванг о томе како их је Вучић "купио" да дођу баш у Србију

Да би све било по фенг шуиjу, свечаност полагања камена темељца за фабрику "Линглонг интернешенал Европа" почела је у 10 часова и 18 минута, а председник компаније Фенг Ванг је истакао да је добар знак започети послове у марту кад процвета цвеће.

Ванг Фенг изјавио је да је изградња фабрике гума у Зрењанину значајна за глобални развој тог светски познатог произвођача гума и јачање утицаја кинеских производа у свету, као и да ће тај пројекат допринети привредном развоју Србије и даљем развоју односа две земље.

Ванг је на церемонији свечаног постављања камена темељца рекао да ће "Линглонг" запослити 1.200 радника у Србији и уложити 990 милиона долара и да ће остварити приходе од око 600 милиона долара.

Истовремено је истакао да ће фабрика гума у Зрењанину бити изграђена захваљујући председнику Вучићу који је, како је рекао, уложио огромне напоре да се тај пројекат реализује у Србији.

"Ми смо, дубоко дирнути тиме, одлучили да изградимо фабрику у Зрењанину", рекао је Ванг и присетио се да је први пут дошао у Србију на инаугурацију председника Вучића који је, каже, тада пронашао време да разговара са представницима "Линглонга".

Навео је да је Вучић лично организовао састанак посвећен пројекту и нагласио да је српска страна пружила политичку подршку пројекту и обезбедила све услове тако да је све текло глатко.

"Ови брзи резултати су превазишли наша очекивања", навео је Ванг и позвао све партнере "Линглонга" да дођу да инвестирају у Србију.

"Надам се да ћемо искористити повољан тренутак да изградимо 'паметну' и еколошки прихватљиву фабрику, чиме ћемо допринети економском и културолошком развоју Србије и написати још једну упечатљивију страницу нашег заједничког економског развоја", поручио
је Ванг.

Додао је да је Србија прва земља у Југоисточној Европи са којом је Кина остварила стратешка партнерства, а да је изградња фабрике у Зрењанину други пројекат "Линглонга" у иностранству. 

Уговор о уступању грађевинског земљишта у зони "Југоисток"  

Директор Удружења за нафтну и хемијску индустрију Фу Шијангшенг изјавио је да ће долазак "Линглонга" у Зрењанин бити велика прекретница за ту компанију, али и друга кинеска предузећа. 

Шијангшенг је рекао да Србију и Кину везује традиционално пријатељство, али да су у оквиру иницијативе "Појас и пут" односи две земље постали приснији, а пријатељство двају народа још дубље. 

"Шангдонг Линглонг" запошљава 13.000 људи широм света и налази се на 20. месту по производњи гума у свету и на 3. месту у Кини.

Компанија има центре за истраживање у Северној Америци, Кини и један у Немачкој, а према најавама, један такав центар добиће и Србија.

"Шангдонг Линглонг" је добитник највећих признања, као што је "Индустријски оскар" у Кини, а 2015. су добили и другу државну награду за технолошке проналаске.

"Линглонг" гуме се продају на више од 30.000 продајних места и фабрика спонзорише око 90 глобалних догађаја.

У Зрењанину је у четвртак потписан уговор о уступању грађевинског земљишта у индустријској зони "Југоисток" кинеском инвеститору, који ће на тој локацији изградити производне погоне површине 500.000 квадратних метара.

Кинеском инвеститору биће пренето више од 96 хектара грађевинског земљишта за потребе градње фабрике. 

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић навео је да је у плану и изградња ауто-пута пуног профила од Београда до Зрењанина, на захтев инвеститора, и оценио да је то, такође, сјајна вест за Зрењанин, регион и целу Србију. 

Фабрика у Зрењанину ће првенствено производити радијалне пнеуматике високих перформанси за путничка возила, камионе и аутобусе, пољопривредне пнеуматике и пнеуматике за коришћење изван трасираних путева. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво