Држава спремна да помогне задуженима у швајцарским францима

Председник Србије Александар Вучић каже да је држава спремна да помогне грађанима задуженим у швајцарским францима. Разговарао је са грађанима који протестују испред Касационог суда и најавио предлог решења до наредног петка.

"Ми смо спремни да разговарамо о томе, да видимо како да помогнемо за ових 16.800 предмета који су тренутно отворени, да видимо како то да пребацимо у евро", рекао је Александар Вучић.

Додао је да ће се гледати да се то пребаци на државу у најкраћем року.

Каже да би то коштало државу око 120 милиона евра и да не треба грађани да се заваравају да ће Касациони суд донети одлуку да банке морају преко ноћи да врате грађанима новац, нити ће банке, истакао је, бити спремне да преузму ту обавезу.

Како је навео, циљ је да се покуша да банке плате 60 или 70 одсто, а остало држава.

"Да умилимо банке да на одређени начин помогну", додао је Вучић.

Председник је рекао и да ће држава до наредног петка предложити решење за њихов проблем, и замолио их да се до тада разиђу.

Демонстранти су тражили да и они учествују у дефинисању решења.

"Као бога вас молим, отиђите кућама и вратите се за седам дана, у следећи петак, ако се ништа не уради, ако не будете задовољни понашањем државе", рекао је председник.

"Ваши људи после нека кажу јесу ли задовољни или не, али немојте да гладујете или будете жедни", поручио је Вучић.

Председник је око десет часова ненајављено дошао међу грађане који већ неколико дана протестују испред Касационог суда тражећи решење за свој проблем.

Разговори у оквиру Владе

Навео је да ће се тражити решење које неће направити хаос у финансијском систему Србије.

"Да разговарамо у оквиру Владе и донесемо решење", рекао је председник.

Додао је да приче о кредитима у "швајцарцима" нису настале у његово време и да апсолутно није одговоран за тај проблем.

"Не можемо да кршимо Закон о облигационим односима, не желим да вам причам бајке. Свако појединачно лице је то потписало, међутим, поједини бивши државни функционери, министри и гувернер су се на преварен начин појављивали и давали осећај сигурности тим људима. Али нигде немате потпис ни Ђелића, ни Динкића, ни Јелашића", истакао је Вучић.

Како каже, ти који су покренули причу о "швајцарцима" сада се праве – "нит лук јео, нит мирисао".

Уговоре су, подсећа, потписивали корисници кредита, грађани појединачно, и држава јесте делимично одговорна, али нема њеног "потписа".

Решење ће морати да кошта државу

Истакао је да није фер да неко плати толики новац, а да на крају остане и без новца и без свега другог и да ће зато држава помоћи, али да ће се то осетити по другим примањима за друге грађане.

На то су они који протестују рекли да не желе да други грађани трпе.

"Лепо је то, то је одговоран став према држави, хвала што бринете о држави. Мораће да кошта државу, немојте да вам неко прича бајке", рекао је Вучић.

Додао је да је Мађарска то решила тако што је издвојила за тај проблем милијарду евра.

"Немојте да вас варају да ће Касациони суд да донесе одлуку да ће банке да вам исплате новац с неба", поручио је Вучић.

Додао је да ће Врховни касациони суд морати да донесе одлуку у кратком периоду. Истиче да ће судови морати преко банака да се наплаћују, између 85 и 95 милиона евра.

"Банке ће то да вам одбијају на разне начине. Неће то лако да вам се врати и банке ће да се боре против тога, без обзира на то што је изразито нефер", казао је Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара