Из дијаспоре у Србију стигло више од 3,1 милијарде евра

Из дијаспоре је до краја новембра прошле годину у Србију ушло више од 3,1 милијарде евра што је за 17,5 одсто више у односу на исти период 2017. године.

Према прелиминарним подацима Народне банке Србије (НБС), прилив по основу дознака (личних трансфера) током једанаест месеци 2018. износио је 3.173 милиона евра.

"Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година, као и за девет месеци 2018. долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске", кажу за Танјуг у НБС.

Највећи део прилива дознака се реализује у еврима и то око 80 процената.

Када је реч о просечним износу који је ушао у нашу земљу, он се разликује у зависности од дестинације и начина њиховог слања.

"Преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се кретао око 262 евра, док је преко рачуна банака знатно већи и био је око 2.000 евра", наводе у НБС.

Из Народне банке указују да према методологији платног биланса ММФ-а, коју примењује и статистика НБС, лични трансфери обухватају дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћ и поклоне из иностранства, упућене физичким лицима резидентима Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво