До краја марта држава ће објавити продају "Ласте"

Држава планира да до краја марта објави продају 77 одсто удела у најстаријем транспортном предузећу у Србији – компанији "Ласта", изјавио је за "Танјуг" генерални директор тог предузећа Тони Гајић.

У току је избор консултантске ревизорске куће која би требало да до средине фебруара процени имовину и капитал предузећа, које тренутно има близу две хиљаде запослених.

Будући купац ће морати да се обавеже да ће уложити средства у возни парк предузећа и да ће задржати исти број запослених.

Иако је и прошле године планирана продаја "Ласте", челни људи предузећа су тада тражили да се уради конверзија пореских дуговања од око 700 милиона динара у капитал предузећа.

"То је дуг који је настао 2004, 2005. године и на њега су стизале камате. Сваког месеца смо плаћали 13 милиона динара обавеза. И онда се поставило питање да ли ћемо доћи до тренутка када више не можемо да сервисирамо (дуг), да залажемо аутобусе код Пореске управе или ћемо ићи у стечај", рекао је Тони Гајић.

Тег који је ово предузеће носило био је тежак 550 милиона динара, а остатак до 700 милиона чинила су друга потраживања као и она према ћерки фирми "Ластри".

Гајић објашњава да је цео поступак конверзије процес који траје дуго, а да је завршен у новембру прошле године преносом потраживања у капитал предузећа.

На тај начин се, додаје, повећало учешће државног власништва у компанији на 77 процената.

Власништво у овом предузећу имају – Република Србија, Акционарски фонд, Град Београд, неколико локалних самоупарава, Фонд ПИО, РФЗО..., а 23 одсто акција је у рукама малих акционара.

На питање да ли ће после продаје објекти и управа "Ласте" остати на истој адреси у Београду, Гајић одговара потврдно.

Наводи да према његовим информацијама, има заинтересованих за куповину овог предузећа, јер "Ласта" последњих година послује позитивно.

Тачна цифра ће се знати, каже Гајић, када се сравне рачуну из 2018. године.

У протеклих годину и по дана, предузеће је набавило 100 нових возила, а у овој је план да купи још 50.

"Ласта" ради већ 72 године, а "под точковима" годишње пређе више од 80 милиона километара и превезе више од 100 милиона путника на домаћим и међународним друмовима.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. јан 2019, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Dolazi gazda

Bilo je vreme da dodje pravi gazda dosta su se bogatili na tudjim ledjima a radnici radili za minimalac treba privatizovati I otpustiti ljude sa izmisljenim radnim mestima.

(понедељак, 14. јан 2019, 10:46) - anonymousжика [нерегистровани]

акције

Ко поседује акције коме да се обрати

(недеља, 13. јан 2019, 13:32) - anonymousmaradoprinosi [нерегистровани]

Doprinosi

Hoće li konačno uplatiti doprinose radnicima koji su radili u tom preduzeću za 2014.godinu ili svi moraju ponaosob da tuže?

(недеља, 13. јан 2019, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

E, vala

jedno preduzeće za koje se prosto nadam da će biti sistematski uništeno i ugašeno od strane novog vlasnika! A lepo čovek kaže - tražili ste kapitalizam, ovo je kapitalizam - mora sve da se proda. U stvari, pravi kapitalizam bi značio da i policija bude privatna, kao i vojska, energetika, itd, ali "razvijene" Zapadne zemlje naravno znaju da bi to bila katastrofa, pa sebi zadržavaju pravo da određene oblasti ipak budu komunističke, dok "nerazvijenim" državama to ne dozvoljavaju.

(субота, 12. јан 2019, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Super

Sto se ljudi bune? Tako je u svim zemljama. Amerika...kanada cak nema svoje grtalice. Sve je privatno. Pa zar narod nije hteo demokratiju i kapitalizam? Ovo je kapitalizam braco. Sada imate sansu da budete vlasnici svega.... prije je sve bilo drzavno pa vam bilo krivo....sta je sada problem?

(субота, 12. јан 2019, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

@Zalosno.

Pa ako stvarno toliko vredi,zasto je zaduzeno do "usiju".

(субота, 12. јан 2019, 12:45) - Radnik Laste [нерегистровани]

Prodaja

Pa kako će sad sindikalci, neće stići da obnove kolektivni?!

(субота, 12. јан 2019, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

A kome

bi te pare da idu?

(субота, 12. јан 2019, 12:10) - Nikola [нерегистровани]

zalosno...

U ovoj zemlji sve je na prodaju, sve sto ima da nesto vredi prodato je, postacemo robovi i tudjinci u sopstvenoj zemlji...