"Моју земљу срце бира" – повезивање дијаспоре и домаће привреде

У Новом Саду је одржан први Форум дијаспоре "Моју земљу срце бира", чији су циљеви да се повеже дијаспора и домаћа привреда, како би убудуће више улагали у Србији, али и да се направи повољно привредно окружење за повратак успешних привредника из расејања.

Живели су у иностранству, данас су успешни привредници у Србији, а да се врате у матицу одлучили су највише јер им је недостајао родни крај. Много их је мање од оних који одлазе из земље, а на овај начин покушавају да покажу и другим привредницима у иностранству да је пословати у Србији могуће.

"Ми хоћемо да наша влада направи посебне стимулације за наше људе из дијаспоре. Да они дођу овде. Зато што наша дијаспора располаже огромном ефективом. Замислите када у дознакама три милијарде годишње даје, шта би значило када она крене да овде инвестира. То могу да буду милијарде евра. То треба да буде нови правац економског развоја", наводи Зоран Илић, привредник и организатор форума.

Правна сигурност је и даље главно питање које не поставља само дијаспора када размишља о инвестирању у Србији. Управо о томе је било речи на скупу, а неки од повратника истичу да није ово једини проблем који деценијама мучи потенцијалне инвеститоре.

"Ви треба да наплаћујете своју робу, која треба да се обрне за неких 45 дана, да чекате 90, иако је законом регулисано 60 дана. Верујте ми, у неким случајевима чекате 180 до 200 дана. Замислите да финансирате то. Тиме мора држава да се позабави и да то регулише. Регулисали су законе, а закон се не примењује", истиче Александар Рашковић, привредник повратник из Француске.

Од државе очекују и да поред великих мултинационалних компанија субвенционише и домаће и привреднике из дијаспоре, а знају и како.

"SECO невладина организација за човека који ради у Швајцарској и хоће да уложи у Србију, у земље трећег реда, да ли Србију или Црну Гору или неку другу земљу, они дају франак на франак, са један посто камате. Значи и то је један подстицај улагања", објашњава Стојан Стевановић, председник Удружења српских привредника Швaјцарске.

Предлажу и да се привредници српског порекла у иностранству повежу у удружење, као и да их треба боље информисати о могућностима улагања у Србији.

Као један од добрих начина повезивања окупљени су истакли Радио-телевизују Србије, а на скупу је представљена и наша платформа РТС планета. Разговарало се и о везама науке и дијаспоре, а представљени су и врхунски српски производи, који би требало да заузму инострана тржишта.

Остали аутори: Милан Срдић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 28. дец 2018, 22:56) - Tomislav [нерегистровани]

Poziv dijaspori da se vrati u Srbiju

Zasto ne bismo uradili ono sto je Spanija uradila vise puta. Kad god su organizovali neku veliku medjunarodnu izlozbu kao sto je EXPO na primer uvek bi pozvali dijasporu da se prikljuci dogadjaju I ostane u Spaniji. Kao po pravilu posle ovakvih dogadjaja Spanija je ubrzano napredovala. Ja necu cekati da me bilo ko zove; ja se uskoro vracam. Prvo cu obnoviti dedin vinograd. Volim Srbiju!

(петак, 28. дец 2018, 21:18) - Дијаспора [нерегистровани]

Дијаспора је већ највећи инвеститор у Србији

Сваке године бесповратно уложимо 2,5 милијарде евра у Србију.
Зар ви заиста мислите да је Србија могла да преживи 90-е и до данас без дијаспоре?!
Ајде нека неко извуче 2,5 милијарде евра из платног промета Србије 2019. да видимо шта ће се десити?

(петак, 28. дец 2018, 04:53) - Australija [нерегистровани]

Zaboravi

Nema od toga nista !!