Подршка државе сложеним задругама

Законом је оснивање сложених задруга регулиснао још 2015. али постоје само две а и оне по тек неколико месеци – једна у Војводини, друга у југозападној Србији. Обе су од државе, из пограма подршке руралном развоју, добиле по пола милиона евра.

Нису могли сами, сада ће до купаца и добре цене покушати удружени. Пет задруга из Ариља, Врањске Бање, Петровца на Млави, Велике Плане и Крагујевца основало је у августу, у Ариљу, прву сложену задругу. На 300 хектара гаје коштичаво, јабучасто и јагодасто воће. Највише рачунају на ариљску звезду – малину.

"Она ће се искуључиво бавити прерадом, маркетингом и пласманом тих прерађених производа од воћа. Имамо позиве са свих страна да се учлане али нисмо баш ради проширењу јер не треба радити нешто мегаломански. Боље да се оснива што више сложених и простих задруга, једноставно да раширимо ту мрежу и између себе да сарађујемо", каже Божо Јоковић из Прве сложене задруга "Наши воћари" у Милићевом селу.

Воће из пет региона складишти се у хладњачи у Ариљу.

Око 230 километара севереније, у Сланкамену, четири задруге основале су сложену задругу "Сложни воћари". Заједно обрађују 2.120 хектара. Тврде – има простора за проширење производње и места за нове задругаре.

Тренутно их је 80, али сарађују са стотинак коопераната. Највише производе јабуке, нешто мање брескве и шљиве. Док највећа задруга у сложену задругу улази са искуством и хладњачом, најмлађа улаже младост и знање.

"Имамо 80 до 90 одсто задругара са факултетским дипломама који су наставили и даље да се школују на мастер студијама јер једноставно не може аграр више да функционише и пољопривредна производња да се ради без школе и без науке", каже  Никола Лончар, директор Задруге "Млади воћари". 

Заједно знају да произведу али и да продају.

"Можда заврши 10 одсто или нешто више на нашем домаћем тржишту али кажем 90 одсто, можда и више завршава на тржишту Руске федерације", каже Иван Томић из задруге "Воћар" у Сланкамену.

Баш те, највеће купце, екипа РТС затекла је у хладњачи.

"Добар је квалитет јабука. Желимо већ следеће недеље да пошаљемо прву испоруку у Москву. Потписали смо уговор и договорили цену", каже Гугар Аскеров, купац за руско тржиште.

Са оснивањем сложене задруге стиже и новац за модернизацију од државе.

"Ми смо обезбедили 100 хиљада евра из сопствених средстава да би учествовали на конкурсу за добијање бесповратних средстава до 500 хиљада евра. Средства која смо добили од министарства, употребићемо за набавку сортир машине", наводи Никола Котарац, директор Сложене задруге "Сложни воћари".

Следеће године очекује се оснивање неколико сложених задруга, а задругари очекују већу подршку државе.

"Има примера ево у Италији да задруге у првим годинама пословања не плаћају никакав порезе и доприносе осим оних на рад запослених лица", каже  Јелена Несаторов Бизоњ, секретар Задружног савеза Војводине.

Важно је, сви су сагласни, да је удруживање задруга добро почело. То, уосталом, као решење за бројне проблеме пољопривредника, намећу сурови услови тржишта и све јача конкуренција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво