Марија тка своје снове – осваја награде и светске модне писте

Модна креаторка из Шапца Марија Иванковић Јуришић, власница ткачке радионице "Marija hand made", добитница је награде Европске мреже предузетника за пројекте у области текстилне индустрије.

Још од детињства, када је са баком на разбоју у родној Мачви почела да тка своје снове, дизајнерка Марија Иванковић Јуришић веровала је да ће у свету моде оставити трагове.

После 11 година од оснивања уметничке радионице и бројних ревија широм планете, награда Европске мреже предузетника додељена јој је за наступ на сајму у Хагу за колекцију "Бели анђео" и на недељи моде у Торину где је имала прилику да говори о одрживој зеленој моди и освешћеној куповини.

"Како да носимо ствари које су добре за нас, одећу која је првенствено добра и изглeда лепо на нама, али самим тим ми чинимо добро и људима око нас, људима који су такве одевне предмете произвели и наравно добро за нашу планету, с обзиром да знамо да је текстилна индустрија данас највећи загађивач наше планете", наводи Иванковић Јуришићева.

Са истом идејом, како каже, настаје и њена нова колекција од рециклираних старих предмета којима даје нову употребну вредност и век трајања.

"Наравно то селектујемо, издвајамо, уклапамо по бојама, квалитету и од тога правимо нове текстуре на разбоју техником ткања, а потом дизајнирам нове моделе", објашњава Иванковић Јуришићева.

Знање и енергију Марија је поделила и у оквиру пројекта градске управе Шапца за подршку женском предузетништву.

"Марија је координирала цео пројекат, више од 150 жена је прошло кроз обуке и сигурна сам да је она у великој мери допринела да се одређен број њих охрабри и осамостали у самосталном бизнису", истиче Виолета Шештић из Управе града Шапца.

Новом колекцијом, осим дама у Београду и Паризу, шабачка креаторка обрадоваће и посетиоце сајма у Торину идуће године, са истим циљем, да промовише најбоље из Србије.

Остали аутори: Гордана Мањенчић
број коментара 0 Пошаљи коментар