Западни Балкан у 2030. години – визије, жеље и реалност

Западни Балкан суочава се с недостатком квалификоване радне снаге, али и са недостатком људи које би компаније обучиле за рад, оцењено је на конференцији "Западни Балкан у 2030. - визије, жеље и реалност" у Београду. Потребно је зауставити одлив образованих људи из региона, сагласни су учесници.

Немачки привредници имају визију да би Западни Балкан у наредних 12 година могао бити економски простор без граница. Могли би да запосле 250 хиљада радника и да уложе десетине милијарди евра у регион.

"Регион има велики потенцијал. Пре десетак година размена је била свега 1,7 милијарди, а сада она премашује 10 милијарди евра. Када дођу немачке инвестиције онда се очекује да ту буде стабилно окружење, ефикасна бирократија, јасни порези", каже Јануш Кулик, члан одбора Немачке асоцијације бизнисмена за Источну Европу.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истиче да је будућност региона у Европској унији.

"Надам се да ће Србија до краја године отворити још неко поглавље у приступним преговорима са ЕУ али је јасно да је владавина права веома важна", каже Шиб.

"Политичари треба да направе оквир а овде 2030. видим пуну запосленост и простор без царина. Такође мобилнију радну снагу прилагођену тржишту", каже Роналд Зелигер, председник Немачко-српске привредне коморе.

Привредници региона имају више жеља него визија и умерени су оптимисти.

"У Србију треба инвестирати милијарду евра, а у регион пет милијарди како би увођењем широкопојасног интернета омогућили четврту индустријску револуцију. Тешко је говорити шта ће бити када јача десница у Европи и Национализам у региону", каже Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

"Верујем да ће бити боље иако се привредници много боље разумеју него политичари. Не треба да добре везе зависе само од појединаца већ да превлада интерес бизниса", каже Берат Рукиђи, председник Привредне коморе Косова.

Председник ПКС-а Марко Чадеж каже да за 12 година види несметано инвестирање, индустријализацију, бригу за раднике и образовање младих који ће наћи перспективу и остати у Србији.

На скупу је закључено да је регион индустријски заостао за Европском унијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи