"Србија жели више директних кинеских инвестиција"

Професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић каже за РТС да одлазак председника Александра Вучића у Кину показује нашу намеру да у континуитету одржимо висок ниво политичких контаката, као и да грађани Србије желе много више директних кинеских инвестиција. Наводи да су примедбе европских званичника доказ да се ЕУ, као доминантној политичкој и економској сили у овом делу света, не свиђа да то подручје дели са Кином.

Драгана Митровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да ће ово бити пети сусрет председника Вучића са кинеским председником Си Ђинпингом, као и да је то показатељ намере да се одржи висок ниво политичких контаката.

"Ми се ту показујемо као један одан партнер Кине, сарадник Кине на свим њиховим иницијативама и као земља која вреднује Кину као домаћина бројних мултилатералних иницијатива", наводи Митровићева.

Када је реч о економији, Митровићева указује да можемо да видимо талас много присутнијег кинеског економског значаја у нашој привреди.

"Ми као грађани Србије желимо много више директних кинеских инвестиција које отварају нова радна места, желимо и пренос технологија, јер Кина је у многим гранама производње ИТ сектора, информатичко-комункационих технологија светски лидер, тако да бисмо ми волели да неке веома напредне кинеске компаније отварају погоне или истраживачке центре у Србији", објашњава Митровићева.

Указала је да бисмо волели и да Кина много више да улаже у пољопривредну производњу, јер су, како каже, најавили да ће отворити тржиште за наше произвоиде, а ми немамо капацитете и потребна је та иницијална подршка да се капацитети прошире.

"Можемо ово да видимо као талас једног сада заиста много присутнијег кинеског економског значаја у нашој привреди, али да сачекамо ово су само најаве", каже Митровићева.

Говорећи о великом бизнис форуму, летњем Давосу, Митровићева истиче да ће поред нашег председника бити још три челна човека држава.

"Тема је прилагођавање друштава четвртој технолошкој револуцији, користан скуп, једна од већих активности Светског економског форума, а када се тамо појави шеф државе он хоће да каже да та држава изузетно поштује Кину као домаћина, она се ове године 12 пут појављује као домаћин, и да ми желимо да дамо допринос да се прикључимо овим иницијатива и да кроз њих ојачамо билатералне економске односе", тврди Митровићева.

"ЕУ се не свиђа да ово подручје дели са Кином" 

Када је реч о примедбама ЕУ да Кина покушава политички и економски да подели Европу, Митровићева каже да смо могли да чујемо такве примедбе и неколико година уназад, а у новије доба све јасније и директније.

"Свакако да се ЕУ као доминантној сили, политичкој и економској у овом делу света, не свиђа да то подручје дели са Кином", истиче Митровићева.

Ипак истиче да је занимљив податак да је у земље Европе само од почетка ове године стигло 22 милијарде долара кинеских инвестиција.

"Ако гледамо Унију као целину наравно да су оне озбиљан билатералан партнер Кине, и у економији и у политици, али овај простор који нпр. Немачка као највећа економија ЕУ види као гравитациони – она жели да се све околне земље и њихове привреде окрећу око њене економије и не жели конкурента", објашњава Митровићева.

Са друге стране, истиче, Европска комисија и друге европски форуми и званичници сматрају да је кинески пословни модел у директној спротности са европским стандардима и вредностима које су показују.

"Кинески пројекти се договарају на политичком нивоу, како они кажу, корпорације добијају посао у овим прјектима одлуком владе, а не на отвореном тендеру, затим државне кинеске банке такође одлуком владе финансирају овакве подухвате", каже Митровићева.

"Они сматарају да Кина сеје једну пословну праксу која није прихватљива и не би волели да земље кандидати прихвате ову праксу као један модел. Такође сматрају да је то оквир можда за корупцију", додала је професорка Митровић.

На питање виде ли се ту дрвоструки аршини ЕУ, Митровићева каже да се то подразумева, јер се велике силе се понашају онако како им одговара.

"Поготову ЕУ у бројним проблемима најлагодније је да спочитава малим државама које су до јуче морале беспоговорно да слушају сва ова упутства и није спорно да она користи моменат, али за нас може бити корисно. Пре свега, морамо све да чујемо и да одговоримо на то, али за нас је корисно да промислимо о томе, јер оне имају заиста високе стандарде и у области инвестирања и трговања и корисно је да промислимо да ли је нешто од тих препорука и примедби вредно да се усвоји и да поступимо по њима", закључила је Митровићева.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. сеп 2018, 18:49) - Slavko [нерегистровани]

Kina

Srbiji su potrebne ovakve investicije, da u potpunosti obnovimo privredu i da budemo jaka i stabilna zemlja kao nekad.

(понедељак, 17. сеп 2018, 14:04) - JECA [нерегистровани]

Ulaganja

To znači smanjenje nezaposlenosti i početak ekonomske obnove Srbije

(понедељак, 17. сеп 2018, 12:59) - Crepajac [нерегистровани]

Kina

Srbija će sarađivati i sa istokom i sa zapadom.

(понедељак, 17. сеп 2018, 10:34) - Gavra [нерегистровани]

idealan

Kina je idealan strateški partner, dobri odnosi sa Kinom nam mogu doneti samo dobre stvari i napredak.

(понедељак, 17. сеп 2018, 10:11) - Sofija Kovacevic [нерегистровани]

sofijakovacevic43@gmail.com

EU se ne svidja!?Pustite nas da stvaramo prijatelje i razvijamo strateska partnerstva van EU.Hvala.

(понедељак, 17. сеп 2018, 10:04) - Nikola [нерегистровани]

"Србија жели више директних кинеских инвестиција"

Srbiji su potrebni prijatelji i investitori kao Kinezi koji žele da pomognu da Srbija oporavi svoju privredu i da počne da se razvija. Hvala Kineskim investitorima na ulaganjima u Srbiju i mnogo nam znače.

(понедељак, 17. сеп 2018, 09:58) - Ena Savich [нерегистровани]

kina i mi

Sa Kinom kao partnerom i investitorom, imamo šanse da prestignemo sve zemljeu regionu.