Минимална цена рада 155 динара по сату

Влада Србије донела је одлуку да минимална цена рада буде повећана за 8,6 одсто, односно да цена по сату рада буде 155 динара. Синдикати и послодавци, као и представници Владе, постигли су договор да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе. Према речима министра Синише Малог, минимална зарада ће следеће године бити 27.022 динара.

Са овом одлуком се, међутим, нису сагласили представници синдиката. Предлог Владе Србије и послодаваца био је 155 динара, односно повећање од 8,6 одсто, док су синдикати тражили десет одсто повећање цене рада.

Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да су и синдикати и послодавци, као и представници Владе, постигли договор да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе.

Представници синдиката су рекли да нису могли да прихвате одлуку од 8,6 одсто, јер је на састанку органа синдикалних организација договорено да се тражи повећање од десет одсто, па без поновног одлучивања тих органа нису могли да прихвате нову цену.

Истичу да нису имали времена да са чланством размотре предлог Владе о повећању за 8,6 одсто, док су га послодавци прихватили. Најважније је, кажу, да се минималац последње три године знатно повећао.

"Mорам да кажем и тај податак да је минимална зарада порасла 28 одсто за те три године, а да је просечна плата порасла свега десет одсто", навео је Орбовић.

Како је рекао министар за рад Зоран Ђорђевић, Влада је донела одлуку да минимална цена рада буде за 8,6 одсто већа, односно 155 динара, јер је законска обавеза да се до 15. септембра донесе одлука о износу минималца.

"Нећемо доносити ништа нереално, нека времена иза нас, када су одлуке доношене да би се додворавало грађанима, јесу ствар прошлости. Реално излазимо са оним што можемо, у овом тренутку ово је оно што држава може да учини", рекао је Ђорђевић.

"Није ствар у минималној цени рада, колико је ствар у томе да на један транспарентан начин представите првенствено оно што држава може", навео је Ђорђевић. 

Он је навео да ће се са социјалним партнерима разговарати о "пакету мера" до краја године – о повећању плата, пензија, укидању појединих накнада... 

Минимална зарада тренутно износи 143 динара по сату, што је 24.882 динара нето месечно.

Према речима министра финансија Синише Малог, минимална зарада ће следеће године бити 27.022 динара.

"Мислим да је то изузетан резултат преговора синдиката и послодаваца. Њихове полазне тачке биле су много даље од тога, послодавци су тражили пет одсто, синдикати 15, па десет одсто, али ово је, са становишта Владе, реално повећање", рекао је Мали. 

"Минималну цену рада видимо само као део мозаика који се зове привредни амбијент у нашој земљи и који треба да допринесе томе да још брже растемо, да будемо још ефикаснији, још продуктивнији, још бољи и да нам на крају плате буду још више", додао је Мали.

Добра вест је и да број оних који примају минималац пада. Сада их је око 300.000. Из Уније послодаваца подсећају да је таква плата – привремена мера.

"Уколико то стање исплате минималне цене рада траје дужи период, послодавац треба или да промени делатност или да размисли о томе да укине фирму", истакао је Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије.

О новој минималној цени рада покушали су да се договоре чланови Социјално-економског савета (СЕС), у којем седе представници Владе Србије, репрезентативних синдиката и Уније послодаваца.

Последња корекција најниже цене рада била је у јануару ове године, када је минималац са 130 повећан на 143 динара.

На данашњој седници Социјално-економског савета учествовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар финансија Синиша Мали, Милош Ненезић, председавајући СЕС, Љубисав Орбовић, председник СССС, и Зоран Стојиљковић, председник УГС "Независност". 

број коментара 14 Пошаљи коментар
(среда, 24. окт 2018, 08:25) - MILOMIR [нерегистровани]

ZARADE

Da li neko kontroliše poslodavce da li isplaćuju zarade po zakonu. Zakon predviđa da se minimalna zarada isplaćuje za najjednostavniji rad i vreme rada po najnižoj NETO ceni rada. U tu zaradu ne ulazi uvećanje za minuli rad, regres za godišnji odmor i naknada za topli obrok. Mnoga preduzeća upravo sa ovim uvećanjima i naknadama pokrivaju minimalnu zaradu, pa tako formiraju BRUTO cenu rada mnogo manjom od pripadajuće ( oko 193 dinara ). U mom preduzeću je bruto cena rada 140 dinara i ništa. Pojeo vuk magarca. Ili obrnuto.

(уторак, 11. сеп 2018, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

Presedan

Bez saglasnosti sindakata rada su povećali minimalac za svega 8%, ovo je presedan. I to tek od iduće godine veći minimalac, zašto ne sada?

(уторак, 11. сеп 2018, 07:12) - Nes [нерегистровани]

Cene rada

Kod nas je skup zivot a plate uvek male a privatnici uvek uplacaju minimalac

(понедељак, 10. сеп 2018, 23:22) - ivan [нерегистровани]

minimalac

Ovo je dobra vest za sve koji rade po vrednosti sata a kojima je osnovica minimalac.

(понедељак, 10. сеп 2018, 19:24) - Helena [нерегистровани]

Minimalna cena rada

Svako povećanje je od značaja.

(понедељак, 10. сеп 2018, 19:17) - Радољуб [нерегистровани]

Минимална

А максимална цена рада?

(понедељак, 10. сеп 2018, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

1,32 € poradnom Saturn netto

Čistačica u Nemačkoj zaradi 8,75 € po radnom Saturn NETO.
Ako se nastavi sa ovom dinamikom povećanja zarade stici ćemo čistačicu za 70 godina.

(понедељак, 10. сеп 2018, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

stvarnost

Dogovor vlade i poslodavaca.Sindikati izuzeli misljene.I sta. Nista.Minimalna cena rada ostaje i dalje uvredljivo niska.Kao sto tvrdim unazad vec nekoliko godina da ova vlada radi iskljucivo u interesu vlasnika kapitala i tajkuna. Za narod ih nije briga.Ali zato propaganda je vrh.Nema dalje.E na tome im svaka cast.

(понедељак, 10. сеп 2018, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Tu smo gde smo

E ovo je merilo vrednosti a ne prosek sa kojim vecina srba nema nikakvu vezu.

(понедељак, 10. сеп 2018, 15:57) - Kole [нерегистровани]

Lepa vest

Ide na bolje.