Мали: Потврђени изузетни резултати, у септембру о повећању плата и пензија

Из Вашингтона је прошле недеље стигла вест да је Борд директора Светске банке потврдио одлуку о новом аранжману са Србијом. Недуго потом, за викенд из Брисела вест да се у најновијем извештају генералног директората Европске комисије за економска и финансијска питања наводи да се у Србији предвиђа знатно јачање привредног раста. Министар финансија Синиша Мали истиче да су потврђени изузетни економски резултати Србије.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је нови аранжман са ММФ-ом добра вест, потврда изузетних економских резултата Србије и доказ да су јавне финансије консолидоване.

Напоменуо је да је тај аранжман саветодавног карактера и да не подразумева никаква финансијска средства.

"Нама новац не треба. Подсећања ради, у првих шест месеци ове године имамо суфицит у буџету од 30,9 милијарди финара, што је 1,4 одсто нашег БДП-а. То је сјајан резултат, било је планирано негативних преко 20 милијарди. Имамо 450 милиона евра више него што смо планирали", рекао је министар.

Додао је да је резултат реформи то што су консолидоване јавне финансије, а да је ММФ то видео и прихватио.

Од аранжмана се, како каже, очекују три ствари – јачање институција, јачање конкурентности привреде и убрзање и увећање већ постигнуте високе стопе раста.

"То за децу која долазе, за будућност наших младих значи и бољи животни стандард и сигурна радна места", навео је Мали.

Додао је да је у петак изашао извештај Европске статистике о стању у економији у еврозони и кандидата, те да се Србија налази у изузетно повлашћеном положају, не само у земљама окружења, већ и у земљама ЕУ.

"Званична статистика ЕУ говори да је Србија потпуно економски стабилна", истиче министар.

О повећању плата и пензија у септембру 

Навео је да нас очекују тешки разговори са ММФ-ом око повећања плата и пензија, али да има простора да се онима који су поднели највећи терет реформи тај новац врати – "на здравим основама".

"Ми ћемо у септембру знати тачно и када и колико, након доласка делегације ММФ-а. Али, са оваквим резултатима, када погледате макроекономске показатеље, стопу раста, Србија је по извештају ЕК водећа земља у региону по директним страним инвестицијама. Ми у овој години имамо 15,8 више директних инвестиција него у првих пет месеци прошле године, а прошле године смо били апсолутни рекордер", нагласио је Мали.

Напоменуо је да то значи нова радна места, те да је, по извештају ЕК, прошле године у Србији отворено 20.000 радних места.

"Опет смо апсолутни рекордер у региону. И то су показатељи који нам дају за право да планирамо још брже стопе раста у будућности", рекао је Мали.

Говорећи о раду у Министарству финансија, на чијем је челу већ два месеца, Мали је рекао да се финансијама бави 20 година и да има прилику да своје знање и искуство искористи да грађанима и деци буде боље.

"Имате осећај поноса да сте део тима и да неке ствари мењате на боље. Сваки разговор са ММФ-ом је тежак, са свима који желе да инвестирају у Србију је тежак. Ми се боримо за сваког инвеститора, за свако радно место. Онај ко има новац може да оде и у Бразил, Канаду, Америку, Русију, Чешку, а он треба да дође у Србију... Када знате да неко отвара фабрику код вас, то је осећај поноса који не можете да занемарите, за то се боримо, за то и живимо", рекао је Мали.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 25. јул 2018, 21:22) - Radmilo [нерегистровани]

Laz ili istina?

Slazem se sa vecinom da prvo treba sistemski urediti pitanje plata i penzija, ili vracanjem starih koeficijenata, pa razlozno razmotriti povecanja, ili doneti novi zakon kojim se svi predhodni stavljaju van snage, te javnom sektoru i penzionerima na zdravim osnovama dodeliti primanja koja im pripadaju.
narocito penzionerima koji su svoje posteno zaradili i zrtvovali se 40 pa jos 4 godine za ovu drzavu.

(среда, 25. јул 2018, 08:43) - riki [нерегистровани]

riki

Lepa vest za sve gradjane

(уторак, 24. јул 2018, 16:34) - Marko [нерегистровани]

vest

Prelepa vest koja je svima nama ulepsala dan.

(уторак, 24. јул 2018, 11:08) - Marko [нерегистровани]

Plate

Prvo povecati minimalnu zaradu,a zatim ne dozvoliti privatnicima da drze ne pijavljene radnike.Rad na crno se mora saseci u korenu jer bi drzava u tom slucaju mnogo veci prihod imala od poreza.Nakon toga vratiti svima plate kojima su smanjene pa tek onda o povecanjima plata.

(уторак, 24. јул 2018, 10:54) - Buba [нерегистровани]

podrska

Ministar je naveo da zvanična statististički podaci potvrđuju da je Srbija uspešno sprovela reforme i da je ekonomski stabilna, tako da ocekujemo povecanje plata i penzija, jer mi isti smo podneli najveci teret u tim ekonomskim reformama.

(уторак, 24. јул 2018, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Nije demanti već činjenica

Zakon o umanjenju plata i penzija je na snazi već četvrtu godinu. O kom "povećanju" se priča? Povećanje može biti samo kada se vrati već oduzeto, a to znači nikad. Sve ostalo je čisto zamajavanje naivnih.

(уторак, 24. јул 2018, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

sdffrt

Volim da cujem ovako lepe vesti

(уторак, 24. јул 2018, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

adada

Drago mi je sto ce se povecati plate i penzije

(уторак, 24. јул 2018, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

Povećanje plata i penzija

Konačno stvarno dobra vest!

(уторак, 24. јул 2018, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

kom

Treba što više povećati minimalnu zaradu, da bar ona pređe 300e.