Искључење из система даљинског грејања могуће, али компликовано

Даљинско грејање сматра се најкомфорнијим, ипак, захтева за искључење са грејне мреже има у свим топланама. Закон о енергетици даје ту могућност, али због компликоване процедуре ретки су они који и успеју да га одјаве. Тај посао се може обавити само лети.

Искључење са даљинског грејања нека домаћинства траже ако не користе стан или пословни простор, али најчешћ јер желе да га замене јефтинијим грејањем.

"Данас имамо четрдесетак захтева што је много мање него прошле године. Дајемо наше техничке услове, па ко испуни те услове може да буде искључен", каже Немања Кузмановић, инжењер машинства у јагодинској Топлани.

А техничке услове није лако испунити јер грејне цеви повезују све станове. Уз захтев који подноси искључиво власник стана, треба приложити и сагласност две трећине комшија као и "идејни пројекат" који ће предвидети стање грејних инсталација после искључења јер се не сме угрозити грејање комшија.

"Све те трошкове плаћа подносилац захтева јер се ту нужно поставља питање - а зашто би право некога ко остаје на систему било мање од онога ко жели да напусти систем са ког се грејао", каже Дејан Стојановић, директор Удружења топлана Србије.

"У сваком случају корисници који остају на мрежи осећају мањак квалитета грејања", указује Немања Кузмановић.

И они који се искључе са даљиског система и даље су обавезни да плаћају фиксне трошкове, што је око четвтине рачуна.

"Грађани који се искључе са грејања, они су самим чином својевременог прикључења, да ли куповином стана или на било који други начин каснијим прикључењем, у суштини закупили капацитет и тај капацитет неко мора да одржава", каже Зоран Предић, државни секретар у Министарству енергетике.

"Ви не добијате енергију, али сви припадајући фиксни трошкови остају као да сте на самом систему", истиче Дејан Стојановић.

Проблем је и што већина топлана још нема ни Правилник о условима и могућностима искључења грејања јер га њихови оснивачи - локалне самоуправе нису усвојили. Удружње топлана им је понудило Нацрт тог правилника.

"Ово би апсолутно требало да олакша посао локалним самоупрвама јер су оне добиле један модел, могу да га примене такав какав је или да га евентуално нешто прилагоде својим условима то је искључиво у њиховој надлежности", каже Зоран Предић.

Захтева за искључење неће бити када се уведе потпуна наплата грејања по потрошњи. А то значи да грађани сами одлучују када ће одвртати или завртати радијаторе и тиме утицати на своје рачуне.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 24. јун 2018, 17:34) - Радан [нерегистровани]

Бескрупулозни монопол топлана

Сагласност комшија, израда техничке документације, плаћање такси и сл. а да ли се то све тражи када људима искључују струју? Топлане би требале да поседују стручни кадар који може да уради пројекат за одјаву грејања. Познајем људе који зими бораве ван својих станова и зашто би плаћали грејање? Многи грађани који би желели да се јефтиније греју спречени су уценама и неиспуњивим условима. Овде би морала да се донесе некаква законска регулатива.

(недеља, 24. јун 2018, 11:00) - bojan [нерегистровани]

svasta

Niko nije zakupio kapacitet. Takav ugovor ne postoji.
Kupuje se energija i placa za isporučenu količinu energije.
Svoj upražnjeni kapacitet prodajte na drugom mestu.