ЕУ значајно повећава претприступну помоћ за Западни Балкан

Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан најавио је повећање буџета за претприступну помоћ ( ИПА III) земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима на 14,5 милијарди за период од 2021 до 2027. године. "Ово се углавном односи на Западни Балкана", рекао је Хан.

Комесар Јоханес Хан је најавио значајно повећање претприступне помоћи са тренутних 12 милијарди евра на 14, 5 мијлијарди евра за буџетски период од 2021. до 2017. године.

Ови фондови служе као подршка ЕУ земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима на путу испуњавања критеријума за приступање Унији и спровођења дубоких и свеобухватних реформи.

Јоханес Хан је најавио и промену у начину финансирања које се помера са финансирања специфичних земља ка тематском финансирању.

"То ће нам омогућити да будемо флексибилнији како би створили неку врсту такмичења и погурали земље и кандидате да се брже крећу напред. Тако ћемо побољшати нашу ефикасност и квалитет нашег ангажмана", поручио је Хан.

Оценио је да ће реформисани и повећани буџет омогућити ЕУ наставак рада са земљама које су ангажаоване на путу приступња Унији као и да ће подржати стратешке циљеве постизања стабилности, безбедности и просперитета у близини граница ЕУ.

Буџет за спољне послове ЕУ порастао на девет процената

За наредни буџетски период Европска комисија предложила је повећање укупног буџета за спољне послове ЕУ на 123 милијарде евра што је повећање од 30 процената у односу на тренутни буџетски период.

Тако се удео буџета за спољну политику ЕУ у укупном буџету Уније повећава са тренутних шест процената на скоро девет процената.

"Више ресурса за више акција поузданог, предвидљивог, кооперативног глобалног играча - то је управо оно што наши грађани и наши партнери очекују од ЕУ у овим проблематичним временима. То је признање додатне вредности рада ЕУ на спољној политици. Заједно можемо имати утицај који ниједна држава чланица за себе не може имати у данашњем свету", поручила је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

У оквиру буџета за спољне послове ЕУ, поред Фонда за претпрступну помоћ, налазе се и Фонд за развој и међународну сарадњу (89,2 милијарде евра), Фонд за хуманитарну помоћ (11 милијарди евра), Европски фонд за нуклеарну безбедност ( 300 милиона евра), Инвестициони оквир за спољне послове, а предложено је и оснивање фонда Европске мировне помоћи.

број коментара 0 Пошаљи коментар