Бриселска звезда за српске чварке

Српске чварке и свињску маст наградио је престижни Бриселски институт за укус и квалитет хране. Грегор Губеринић, произвођач из околине Младеновца, нада се да ће бриселска звезда отворити врата Европе за чварке из Србије.

Не догађа се сваки дан – на свечаној церемонији додела награда, у елитном друштву произвођача хране из целог света, црвени тепих за један традиционални производ из Србије.

"Знали смо да имамо јако квалитетне производе, али смо желели да добијемо једну потврду од светске, реномиране куће која се бави анализом и проценом квалитета хране", истиче Грегор Губеринић из компаније "Библи".

Да би се нашли на овом месту, чварци су прошли независну и строгу анализу жирија у којем је више десетина кувара из разних европских земаља. Пред судијама је само производ, без имена земаља и произвођача.

"У тој анализи жири је гледао и текстуру, и укус, и мирис, и боју тог производа. На основу тих параметара, донели су оцену и доделили нам награду, ту једну златну звезду", објашњава Губеринић.

Лорен Васенхоф са Бриселског института за квалитет и укус хране каже су чварци добили једну звездицу, што значи 70 и више поена.

"То је јако добар резултат, значи да је производ врло добар", додаје Васенхоф.

Однедавно, компанија из околине Младеновца има и дозволу за извоз у земље чланице ЕУ. Звездица из Брисела могла би да отвори нова врата за чварак из Србије.

Остали аутори: Душан Гајић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 02:54) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Svaka cast za prestiznu nagradu! Srbija proizvodi organsku hranu vrhunskog kvaliteta, u tome smo prepoznatljivi u celom svetu. Kad bi se samo potrudili da je malo vise promovisemo, mogli bismo da hranimo pola evrope.

(уторак, 12. јун 2018, 20:12) - Jao,rusofili! [нерегистровани]

Ruske prodavnice u Nemačkoj,

prodaju čvarke iz - Mađarske!