Брнабић: Велики потенцијал у сарадњи региона

Трговина Србије и БиХ већа је него трговина са Русијом, Кином и САД, истакла је премијерка Ана Брнабић на Бечком економском форуму, који је одржан у оквиру Самита ЕУ – Западни Балкан, и заложила се за још већу сарадњу земаља у региону.

Премијерка Брнабић је указала да су региону Западног Балкана потребни мир и стабилност, а њеним грађанима просперитет, због чега је изузетно важно унапредити економије кроз међусобну сарадњу.

Брнабићева се, у обраћању на Бечком економском форуму, који се одржава у оквиру Самита ЕУ-Западни Балкан, на самом почетку осврнула на песимистично излагање албанског премијера Едија Раме, који је критиковао ЕУ због предугог чекања на приближавање.

Брнабићева је рекла да се може сложити са колегом да постоје неправичности у процесу приступања, али и да се мора имати у виду да Европа доноси позитивне ствари региону, пре свега заједништво, које до сада није виђено тако.

"У потпуности разумем Раму и Србија у потпуности подржава Албанију. Верујемо да је Албанија заслужила почетак преговора", казала је она.

Брнабићева је истакла да су региону потребни мир и стабилност, грађанима просперитет, да виде јасну будућност за себе и своје породице.

Због тога, како истиче, отварање приступних преговора са Албанијом и Македонијом било би значајно.

"Имамо наше сопствене проблеме у приступном процесу, али стојимо уз наше суседе и пријатеље", поручила је она.

"Бизнис налази начине да уклони и пробија баријере"

Брнабићева је потом истакла да, као неко ко је из бизниса дошао у политику, може да пореди оба света.

"Бизнис треба да предводи, а политика да је следи још ефективније", нагласила је она.

Према њеним речима, бизнис је по природи прагматичнији, док то политичари нису.

"По природи, бизнис налази начине да уклони и пробија баријере, док их политика успоставља. У региону, пронашли смо нове начине како политичари треба да сарађују са бизнисом. Кроз Берлински процес, заједнички коморски систем, подстакнути смо да решавамо проблеме", објаснила је она.

С тим у вези је навела и примере где је политика помогла економску сарадњу, попут недавног Сајма привреде у Приштини, на којем је био велики број српских компанија, а српска влада их је охрабрила да учествују.

Исто тако, указала је да је велики број српских компанија, подстакнутих од Владе, учествовало и на Сајму у Мостару.

Посебно је подсетила и на посету председника Александра Вучића Хрватској, као на важан корак ка превазилажењу баријера.

Навела је да у региону земље уче једна од друге, додајући да је Србија прва у издавању грађевинских дозвола, а да је искористила искуство Македоније са електронским дозволама.

"Погледала сам бројке и видела да је трговина Србије и БиХ већа него трговина са Русијом, Кином и САД заједно. Историја је и даље проблем, али мора бити схваћена и као потенцијал", подвукла је Брнабићева залажући се за већу сарадњу у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара