Брнабићева са представницима "Рио Тинта" о пројекту "Јадар"

На састанку премијерке Брнабић са представницима рударско-металске групације “Рио Тинто“ у Лондону договорен је заједнички рад на развоју пројекта у оквиру Радне групе за Јадар.

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је у Лондону, током радне посете Великој Британији, са представницима глобалне рударско-металске групације "Рио Тинто" о могућностима инвестирања у Србију и различитим аспектима развоја пројекта "Јадар".

На састанку је договорен заједнички рад на развоју пројекта у оквиру заједничке Радне групе за Јадар, основане након потписивања Меморандума о сарадњи у јулу 2017. године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Премијерка Брнабић изразила је намеру владе да омогући да се и експлоатација руде јадарита и производња литијум-карбоната обављају у Србији, како би се омогућио даљи развој индустријске производње у новим технологијама.

"Оно што ја радим у Лондону је уствари борба за нове инвестиције, нова радна места, нову производњу у Србији", истиче премијерка.

Нагласила је важност пројекта и истакла да ће нам глобални конкуренти бити највероватније Чиле и Аргентина.

Договорени су састанци на кварталном нивоу са рударским конгломератом "Рио Тинто".

"Дакле, директори 'Рио Тинта' са мном и ја ћу се сада и лично укључити у даљу реализацију овог пројекта, како би имали максималан позитиван ефекат", каже премијерка.

Ове недеље на годишњој скупштини акционара у Лондону "Рио Тинто" оштро је критикован због недовољне еколошке заштите.

Зато је данас одлучено, навела је Брнабићева, да се на "максимално професионалан и транспарентан начин уради цела студија заштите животне средине, али такође и утицаја на становике у Лозници и околини".

Брнабићева је разговарала са извршним директором "Рио Тинтове" производне групе за енергију и минерале Болдом Батаром, и директором "Рио Тинто венчурс" Ендруом Литамом, који су надлежни за развој пројекта литијум-бората Јадар код Лознице у Западној Србији.

Рио Тинто: Србија је атрактивна инвестициона дестинација

Представници компаније "Рио Тинто" истакли су да Србију виде као атрактивну инвестициону дестинацију и изразили захвалност на досадашњој подршци Владе Републике Србије и локалне заједнице.

"Рио Тинто" послује у Србији од 2001. године под локално регистрованом подружницом "Рио Сава експлорејшн" д.о.о. која ради на развоју "Јадар" пројекта.

Компанија је недавно основала и одвојено правно лице за спровођење геолошких истраживања у Србији и региону "Рио Тинто експлорејшнс Дунав" д.о.о.

Меморандум о разумевању са компанијом "Рио Тинто" потписан је прошлог лета.

Планирано је да експлоатација 136 милиона тона бората и литијума код Лознице почне 2023. године.

Ово налазиште јадарита, минерала будућности, јединствено је у свету.

Ана Брнабић синоћ је договорила и тешњу сарадњу са "Serbian City Club-ом", који окупља водеће пословне људе у Британији пореклом из Србије.

Председница Владе Србије вечерас завршава дводневну радну посету Великој Британији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво