НБС подстиче једноставније плаћање – бесплатно тестирање апликација

Кад се помене плаћање и наплата продате робе или услуге, прва асоцијација су банке. Међутим, те услуге могу да пружају сами предузетници и привредна друштва. То је омогућио Закон о платним услугама још 2015. али ни многи привредници за то не знају и готово их нико не користи. Зато из Владе подсећају на ту могућност, а од Народне банке иноваторима подстицај – могу бесплатно да испробају своје апликације за једноставније плаћање.

Осим банака, у Европској унији финансијске услуге пружају и компаније. Једна од њих послује у Словенији, а развијена је у научно-технолошком парку на Звездари.

"Ми већ две године развијамо апликацију 'линпеј' која омогућава да корисници могу да купују у онлајн шоповима на рате, а пошто је регулатива код нас таква, ми нисмо могли да почнемо са операцијама у Србији", каже Миша Живић из "Линпеја".

Да стартап компаније могу бити конкуренти банкама, додуше само у преносу новца, домаћи прописи дозвољавају више од две године.

За почетак није потребна ни лиценца, само мишљење централне банке да могу да тестирају пословни модел, и то бесплатно.

"Уместо добијања лиценце НБС, која подразумева почетни капитал између 125 и 350 хиљада евра у динарској противвредности и испуњење других регулаторних услова који изискују не мале трошкове, овде се омогућава предузетницима да испитају одрживост својих решења", каже Дејан Девић из Народне банке.

На тај начин, додаје Девић, предузетници у контакту са грађанима, корисницима апликација, виде да ли је њихов модел одржив.

Зоја Кукић из "Стартит центра" објашњава да компаније прво доказују да нешто ради и помаже корисницима, па се тек онда баве "тим досадним делом".

"ИТ компаније углавном беже од те регулативе, јер се просто увек плаше, немају ту експертизу, и могу да дођу у немилост закона", указује Кукић.

Пракса у свету је показала да су, када савладају прописе, технолошке фирме успешне и на пољу финансијских услуга и да то има више предности.

"Број један - зато што је много већи број корисника могао да добије финансијску услугу, и број два - зато што су цене финансијских услуга пале", наводи Миша Живић из "Линпеја".

За оне који одлуче да услуге тестирају уз помоћ Народне банке, падају и улагања.

"Стартапови често не могу лако да дођу до извора финансирања и овде се омогућава улагачима када виде да апликација већ функционише у реалном окружењу и виде да је процес испратила НБС, спремнији су да уложе свој капитал и новац него кад то функционише у виртуелном окружењу", каже Девић.

Крајњу добит ће, тврде у Народној банци, осетити грађани јер ће добити модерније и безбедније платне услуге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво