Активиран бесплатан број за пријаву рада "на црно"

У склопу пројекта "Реци НЕ раду на црно", који спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а чију је реализацију финансијски подржала норвешка амбасада, активирана је бесплатна телефонска линија за пријаву рада "на црно".

Грађани Србије могу анонимно, позивом на број 0800 300 307 да пријаве уколико су радно ангажовани без закљученог уговора о раду, као и сваку другу незаконитост у раду, саопштило је ресорно министарство.

Министар Зоран Ђорђевић позвао је све којима су ускраћени основни принципи достојанственог рада да траже своја законска права и пријаве рад "на црно".

"Од нелегалног рада штету имају сви – држава, послодавци који раде у складу са законом, а нарочито радници који губе социјалне бенефиције. Зато охрабрујем све грађане да пријаве уколико раде без уговора о раду и нису пријављени на обавезно социјално осигурање. За овакве прекршаје санкције ће сносити искључиво послодавци, не и радници који су радили на црно. Министарство којим руководим одлучно је у борби за заштиту права радника и омогућавање здравог окружења за послодавце, са циљем да Србија буде уређена земља, раме уз раме са земљама ЕУ", поручио је министар Ђорђевић.

У склопу пројекта планиране су бројне активности, укључујући појачан рад Инспектората за рад на терену и едукативне радионице широм Србије.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 11. мар 2018, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

Drzavo moja !

Nije nama problem toliki u tome. Kada bude narod i radnici pristojno placeni,onda ce se rad na crno svesti na minimum. A dotle uvodite i policiju i vojsku i kaznene odrede. I da napomenem : sve ovo je iskljucivo u cilju skupljanja para.

(субота, 10. мар 2018, 17:45) - Данило [нерегистровани]

И тако

А шта са онима који примају принадлежности од државе: социјалну помоћ, накнаду за нзапосленост, узимају боловање, да би радили на црно они сигурно неће пријавити никога. Колико ту губи држава.

(субота, 10. мар 2018, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Одлично!

То је веома, веома важан корак напред.
Само бих додао да би било веома праведно, да сваки послодавац код кога се нађе радник који није пријављен, мора да са тим радником потпише уговор од најмање шест месеци и још да му уплати ретроактивно стаж од минимум три месеца, без обзира да ли је тај радник то време провео код тог послодавца.
Јер апсолутно нема разлога да радник буде непријављен макар један дан.

(субота, 10. мар 2018, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

crno

Svaka cast tako treba stati na put radu na crno ali i obezbediti tom drugo radno mesto