Снег сачувао пшеницу, одложена припрема за сетву шећерне репе

Снег који је протеклих дана падао у Србији одложио је припреме за пролећну сетву, али је заштитио око 670.000 хектара пшенице у Србији. Са друге стране омогућио је ратарима да обаве прву прихрану пшенице. У околини Зрењанина протеклог викенда ратара су журили да заврше овај посао.

Да није било овог снега средњобанатски ратари би тешко ушли тракторима у њиве, јер је земљиште било расквашено. Зато је Миле Ташин, пољопривредник из Новог Бечеја журио да обави тај посао пре новог пораста температуре и топљења снега.

"Сада је право време да то завршимо. Остала ми је та једна њива поред друма, има шест јутара, сада ћемо да завршимо", рекао је Миле Ташин, пољопривредник из Новог Бечеја.

Ташин каже да за сада пшеница добро изгледа.

Михаљ Хуста из села Михајлово каже да минераклно ђубриво "уреа" кошта од 32 до 38 динара за килограм за готовину, а на одложено или за нови род пшенице цена је 42 динара и више. Михаљ планира да обави прихрану два пута.

"Бар 100 килограма по јутру. Или 150 по хектару. За сад. Па видећемо на пролеће још једном мало касније тамо у априлу да прихранимо", каже Михаљ Хуста. Рекао је да ће преко снега бацати, јер ће да се топи и одмах да регује.

Овај снег је добро дошао да сачува постојеће стање влаге и донесе нових 15 до 20 литара влаге по квадратном метру.

Што се тиче неповољне стране овог снега, он је одложио припреме за сетву шећерне репе која обично почиње у првој половини марта.

Ова производна година је по много чему неуобичајена за пшеницу. Почетак развоја без влаге, високе температуре у јануару, снег тек на крају фебруара, па ће стручњацима бити занимљиво да сагледају развој усева у неуобичајеним условима, посебно што се процењује да је засејано око 50 одсто недекларисаног семена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво