Српски-ирански форум о инвестицијама, туризму, извозу

У Београду се одржава српско-ирански пословни скуп, на којем учествује више од 70 иранских и 40 српских привредника. У Привредној комори Србије, они разговарају о потенцијалној сарадњи у области пољопривреде, туризма, енергетике. Из Владе порука да је Србија спремна за почетак преговора о потписивању споразума о слободној трговини са Ираном.

Посету делегације Ирана државно руководство посматра као могућу прекретницу у будућим економским односима две земље.  

"Заиста имамо велике могућности да ова сарадања буде значајно већа, јер обим трговинске размене је готово занемарљиво мали, није вредан ни помена износи од 22 милиона долара", навео је Љајић.

Подсећа да је бивша Југославија имала робну размену са Ираном који је тада био главни спољнотрговински партнер у Азији 800 милиона долара.

"И ја заиста мислим да је ова посета министра Зарифа, заједно са великим бројем привредника ајде нећу рећи последња шанса, али могла би да представља прекретницу у овим економским будућим односима", навео је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Додаје да је Србија иницирала предлог о слободној трговини са Ираном.

"Ја се надам да ћемо коначно, у првој половини ове године имати тај договор наших централних банака, да не би корист извлачиле треће банке преко којих се одвија платни промет. Ми смо иницирали предлог да закључимо споразум о слободној трговини са Ираном, спровели смо унутрашњу процедуру у нашој земљи, све институције укључујући привреду, различита министарства су дале сагласност и позитивно мишљење за отпочињање тих преговора, навео је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Мохамед Џавад Зариф, министар спољних послова Ирана наводи да је присуство високе и и разноврсне привредне делегације Србији доказ озбиљне одлучности Техерана у погледу јачања трговинске и привредне сарадње са Србијом.

Додаје да су током протеклих годину дана предузета два важна корака за олакшање међусобних комуникација, привредне и тровинске сарадње две земље.

"Прво одлука лидера две земље о укидању визног режима између наших земамља, чиме је олакшана комуникација и друго успостављање директних летова између Београда и Техерана, што ће се врло брзо остварити, после 28 година. Први лет очекујемо током марта ове године. Трећи важан корак који треба поменути јесте банкарска сарадња Ирана и Србије. О томе су обављени преговори две земље и надам се да ће бити омогућен платни промет", навео је Зариф.

Додаје да Иран поздравља предлог Србије о потписивању споразума о слободној трговини.

"Наши пријатељи из Србије предложили су потписивање споразума о слободној трговини две земље. Иранска република поздравља тај предлог и посветиће се томе", рекао је министар спољних послова Ирана.  

"Спречити злоупотребе безвизног режима са Ираном"

Љајић је на скупу српских и иранских привредника навео да ће Србија спречити злоупотребе безвизног режима са Ираном и пооштрити контролу. 

"У Србији је 485 тражилаца азила из Ирана, од којих је већина злоупотребила безвизни режим", рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Истиче да би проблем требало решити до 8. марта, пошто ће тада бити уведена директна авио-линија између Београда и Техерана.

Напоменуо је да је од укидања виза 7.000 Иранаца дошло у нашу земљу, и да су неки од њих покушавали да оду до западноевропских земаља, тражећи азил и боравиште.

"Интерес Србије је да задржи безвизни режим са Ираном због привлачења већег броја иранских туриста и привредника из Ирана, али истовремено да спречи злоупотребе безвизног режима", изјавио је Љајић, те додао да се тражи начин како би се спречили такви случајеви.

Наводи да би повратак на визни режим био јако штетан.

"Заиста би била штета да се поново вратимо на визни режим, најпре политички, то не би било корисно, а са друге стране, економски би било штетно, због тога што ми желимо да привучемо што већи број иранских туриста", поручио је министар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи