Отворен Контролни центар у Термоелектрани Никола Тесла А

У Термолектрани Никола Тесла А у Обреновцу почео је да ради Контролни центар за надзор рада и безбедност. Центар ће са 226 камера покривати термоелектране ТЕНТ А и Б, али и термолектране Колубара и Морава и Железнички транспорт. Вредност инвестиције је 65 милиона динара.

Контролни центар ће омогућити већу безбедност енергетских објеката, а в. д. директор ЕПС-а Милорад Грчић објаснио је да је ТЕНТ у Обреновцу један од најважнијих сегмената ЕПС-а, јер се од угља из РБ Колубаре производи нешто више од 50 одсто српске струје.

"То говори да је објекат од високог значаја за ЕПС", рекао је Грчић и истакао да се данас званично пушта у рад Контролни мониторинг центар у ТЕНТ-у А.

Контролни центар опремљен је са 194 најмодерније камере за четири термолектране - две у Обреновцу, Колубара у Великим Црљенима код Лазаревца и Морава у Свилајнцу, и још 32 камере за праћење железничког транспорта на око 100 километара пруге којом се превози угаљ.

Грчић каже да је то почетак нечег што ће подићи степен обезбеђења наших енергетских објеката, тако што ће спречавати покушаје упада, неовлашћеног уласка, обављати контролу улазака и излазака запослених, хитно реаговати у случају пожара, хаварија...

У осталим огранцима већ постоји Контролни центар (ТЕ-КО Костолцу, Ђердапу), у РБ Колубари је у току прва фаза изградње Контролног центра, а у Дринско-лимским хидроелектранама је такође у фази изградње, али је циљ да се сви они увежу у јединствен систем видео надзор ЕПС-а

План је и да се већ у овој години крене са израдом идејног пројекта за јединствен систем видео-надзора у ЕПС-у.

број коментара 0 Пошаљи коментар