ЕИБ: Одобрење за деоницу Ниш–Плочник у другој половини године

Европска инвестициона банка (ЕИБ) започела је процену оправданости ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина, изјавила је "Танјугу" директорка представништва те банке за Западни Балкан Дубравка Негре и додала да се очекује да у другој половини године буде одборено финансирање за прву деоницу од Ниша до Плочника.

Дубравка Негре је рекла да је вредност радова у првој фази, а реч је о деоници Ниш–Плочник, око двеста четрдесет милиона евра, као и да се очекује да ће бар двадесет одсто Србија добити бесповратно, док ће се остало финансирати кроз кредите ЕИБ и Европске банке за обнову и развој.

Казала је да је ЕИБ започео са Министарством грађевинарства процену за ауто-пут који ће "спојити Србију са Албанијом преко Косова".

Према њеним речима, прва фаза градње ауто-пута, од Ниша до Плочника, у дужини од тридесет пет километара, апсолутно је оправдана по питању економских показатеља, јер има више саобраћаја него што садашњи пут може да поднесе.

"Очекујем да ће процена бити завршена у другој половини ове године и да ће финансирање бити одобрено".

Када је реч о другој фази, Негреова каже да ће се ауто-пут даље градити за неколико година, када буде спремна пројектна документација.

"Ми финансирамо припрему документацију и када дође на ред бићемо спремни да размотримо и то финансирање", рекла је Негреова.

ЕИБ наставља да улаже у Србију 

Негреова је рекла да ће ЕИБ наставити да улаже и у развој науке у Србији, то јест, у градњу научно-технолошких праркова.

Она је, на трећој Српској конференцији о развоју некретнина и инфраструктуре, истакла да ЕИБ повећава износ бесповратних средстава за припрему и реализацију пројеката и да ће и даље помагати развој Србије и њено што боље повезивање у региону, а све како би могла да се прикључи ЕУ.

Подсетила је да је недавно потписано са Србијом финансирање за електрификацију пруге Ниш–Димитровград, за шта је обезбеђено седамдесет милиона евра беспорватних средстава од ЕК и земаља чланица, као и сто тридесет милиона евра кредита од ЕИБ-а.

Истиче да ће се Србија том пругом боље повезати са Бугарском. 

Две милијарде за железничке пројекте

Извршни директор Инфраструктуре железнице Србије Милан Максимовић указао је на конференцији да се у последњој деценији, а интензивно у последњих пет година, спроводе велики капитални пројекти на железничкој инфраструктури.

Према његовим речима, више од две милијарде евра је уложено тренутно у различитим железничким пројектима, а највећи део средстава усмерен је у изградњу железничких Коридора 10 и 11.

Комплетан Коридор 10, како је рекао, биће завршен до 2022. године.

Коридор 10 је важан због транзитног саобраћаја, како би био део европске железничке мреже. Коридор мора да се уприличи у свим критеријумима које Европа захтева и зато су то највећи пројекти, нагласио је Максимовић.

Подсетио је да је ремонтовано и модернизовано једанаест километара пруге на Коридору 10, и указује да у Србији имамо недовољан број квалитетних инжењера за вођење пројеката. Указао је и да су инвестиције у регионалне и локалне пруге важне, посебно у повезивању са БиХ, то јест РС и Мађарском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије