Вучић у Истанбулу са власником "Тај групе", нова инвестиција у Краљеву

Председник Србије Александар Вучић састао се у Истанбулу са бизнисменом и власником "Тај групе" Месудом Топраком, који долази у Краљево, са новом инвестицијом од 35 милиона евра и 2.500 нових радних места. Сутра разговори са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Разговору председника Србије са Топраком присуствовали су и амбасадори Србије и Турске Данило Вучетић и Танжу Билгич.

Турски инвеститори су веома заинтересовани за Србију што је потврђено и током посете турског председника Ердогана у октобру, а када је реч о трговинској размени и она бележи раст. Прошле годиине је достигла скоро милијарду долара. Очекује се да ће у наредном периоду она бити још већа.

Председник ће сутра разговарати са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем. То ће пракично бити трећи сусрет председника Србије и Турске за мање од годину дана и прилика да се разговара о бројним темама од билатералних односа Србије и Турске и Србије и Босне и Херцеговине до неких тешких питања која оптерећују односе пре свега Београда и Сарајева.

Уочи доласка у Истанбул председник Србије рекао је да ови разговори неће бити лаки, али да је њему лакше јер није домаћин овог сусрета. У претходних неколико месеци из кабинета председника Срибје из наше Владе ситзали су позитивни сигнали и поруке помирења и сарадње упућених Сарајеву, али са сарајевске стране, тачније бошњачке стране БиХ није било позитивног одјека, а Бакир Изетбеговић је у више наврата упућивао тешке речи Србији, изазивајући тензије изјавама о Републици Српској и Косову и Метохији.

Зато се овај сусрет у Истанбулу може тумачити и као покушај турског председника Ердогана да на неки начин приближи ставове Београда и Сарајева и да спусти тензију у региону имајући у виду да Бошњаци у Турској виде заштитника, а да председници Вучић и Ердоган имају изузетно добар лични однос, а и сам председник Ердоган каже да односи два лидера нису били тако добри још од времена Кемала Ататурка и краља Александра.

Вучић је за ТВ Пинк рекао да ће у фокусу разговора са Ердоганом бити даље унапређење економских и политичких односа и долазак нових турских инвеститора у нашу земљу.

Последњи пут Вучић је у Турској боравио прошлог јула када се састао са Ердоганом и учествовао на 22. Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије