Београду недостају нови хотели, ускоро "Хилтон" и "Мона Плаза"

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић оцењује за "Танјуг" да Београд нема довољно хотела, али ни других смештајних капацитета у односу на број туриста који га посећују.

У првој половини ове године требало би да буди отворени "Хилтон" на Славији и "Мона Плаза" на Дорћолу, чија је изградња започела крајем прошле године, најављује Поповић.

Наводи да не може да процени колико је нових хотела потребно главном граду, јер "Београд брже расте као туристичка дестинација него што се отварају нови смештајни капацитети".

Ипак, оцењује да 94 хотела, колико их сада има, нису довољна, као да недостају и други смештајни капацитета.

"То се најбоље види у периоду од половине децембра до половине јануара када је готово све попуњено", истиче Поповић.

Ослањајући се на податке из новембра прошле године наводи да је Београд прешао "зачарану бројку" од два милиона ноћења, што је у односу на прошлу годину раст од 20 одсто.

Напомиње да прецизних података о броју гостију током новогодишњих празника још нема, јер статистика није готова, али наводи да су процене Туристичке организације да је манифестацију "Београдска зима", која је почела 1. децембра, посетило између 100.000 и 130.000 гостију.

Упитан ко је од туризма у овом периоду највише профитирао, оцењује да је поред људи из сектора туризма и угоститељства који директно зарађују, највише профитирао Београд, наводећи да је приход који се очекује за овај број гостију између 24 и 30 милиона евра.

Да туризам постаје једна од најважнијих привредних грана у престоници, према његовим речима, показује и податак да ће Град за 2017. годину имати приход од туризма између 750 и 800 милиона евра.

Додаје и да је Београд град "манифестационог туризма", те да су управо манифестације протеклих година привукле велики број туриста.

"То је учинила и 'Београдска зима' која је у главни град довела значајан број гостију из земље и пре свега из иностранства, те допринела да се о Београду Београду пише, говори и да је свако из Београда понео лепе утиске које ће пренети даље", закључио је Поповић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

Ima svasta --- nema novih hotela.

U Beogradu.
Novi hotel je onaj koji treba da se gradi..
Beograd ima mnogo starih hotela .
Nema novih.

(недеља, 14. јан 2018, 18:48) - Dragana [нерегистровани]

Svasta

Kako nema hotela? Ima dovoljno ali su cene smestaja jako visoke i zato imamo manje turista od recimo Budimpeste.