"Градња станова на пролеће, квадрат око 500 евра"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би градња станова у државној станоградњи за припаднике Војске Србије, полиције, Безбедносно-информативне агенције могла да почне на пролеће, у шест градова Србије, а да би цена квадрата могла да буде просечно око 500 евра. Премијерка Ана Брнабић истиче да припадници безбедносних служби раде тежак и опасан посао, и да је изградња станова које ће моћи да купују по повољним условима један од начина да им Србија каже "хвала".

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка Комисије за станове рекао да је око 20.000 запослених у МУП-у без стана, око 14.000 у ВС и око 1.500 у БИА, а да ће бити укључени и они који раде у затворима. Додаје да су то грубе процене и да ће Влада до 15. јануара изаћи са конкретним подацима.

"Нисмо могли да уђемо у ову реализацију раније, јер је било потребно државно учешће. Сада су створени услови за улазак у велики пројекат државне станоградње", рекао је председник Вучић и указао да ће за изградњу око два милиона квадрата учешће државе бити 250 милиона евра.

"Идеја је да поправимо животни стандард људима који раде тежак посао за нашу државу. Мислим да полицију, војску, припаднике Војнобезбедносне агенције, чувере затвора, због којих се осећамо безбедно, а који имају невелика примања и тешко могу себи да приуште решавање стамбеног питања дугорочно, морамо да збринемо", истакао је Вучић. 

"Наш циљ је да ако школујемо полицајце и војнике, а улагаћемо све више у њихово образовање, наш циљ је да они остану у војсци и полицији", додао је председник Србије. 

Учествовао је, каже, на данашњем састанку зато што је замољен да то учини и јер је то била његова идеја, али ће цео посао изнети Влада, а он је уверен да ће премијерка и њен кабинет успети да то спроведу квалитетно и до краја. 

Председник Вучић каже да је идеја државне станоградње његова "стара" идеја, али да није било финансијских услова да се она и реализује. 

"Проблем је у томе што нисам могао ни да сагледам дубину кризе када сам постао председник Владе. Тада је висина јавног дуга била 77 одсто БДП-а, а данас је 62 одсто БДП-а. У три године смо огроман посао успели да урадимо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након првог састанка Комисије за државну станоградњу. 

Додао је да се нада да ће висина јавног дуга додатно пасти до краја наредне године, можда и испод 57 или 56 одсто, уколико, каже, ситуација буде и боља од оне предвиђене буџетом. 

"Суштина је била у неуређеним јавним финансијама, а данас и Џејмс Руф каже да Србија има импресиван напредак, што није могао да каже 2014. године, да смо напредовали 50 места на Дуинг листи, да нема дефицита у буџету", рекао је председник.

Вучић: Станови ће се продавати по најповољнијим условима

Александар Вучић додаје да ће држава дати од 200 до 250 милиона евра за градњу.

"Слушао сам приче како никад неће ништа да се уради, слушао сам о мојим фантазмагоријама о 'Београду на води', а он се гради, слушао сам фантазмагорије о ауто-путевима, а отворићемо и јужни крак на Коридору 10 и радимо Коридор 11", рекао је Вучић. 

Како је истакао, станови ће се продавати под најповољнијим условима.

Цена квадрата ће бити у просеку 500 евра – у Врању ће бити мање, а у Београду између 550 и 580 евра. 

Према његовим речима, станови ће бити на добрим локацијама, од којих су неке већ познате. 

Вучић је рекао да је намера да се поправи животни стандард припадницима снага безбедности, да ће им плате расти, али да је и ово начин да могу да планирају породице, да имају бољи живот, али и да они које је држава школовала остану да раде у струци.

Додао је да ће вероватно бити клаузуле да се десет година стан не може ставити на тржиште или да се има обавеза да се 15 година ради у тим системима. 

Прецизирао је да ће стан од око 60 квадрата коштати око 30.000 евра, да ће уз камате бити 126 евра месечно првих 25 година, а последњих пет 25 евра.

Навео је да ће то запослити наше раднике, грађевинске компаније, повећати БДП, а да ће, ако све буде завршено што се података и критеријума тиче до 15. јануара, прве лопате моћи да се баце већ на пролеће 2018. године. 

Председник Србије рекао је и да су станови по повољним условима начин на који држава покушава да сачува људе у чије школовање је уложила много енергије, новца, како би их спречила да оду код Костића или Мишковића, на пример. 

"Они који купе станове по овим невероватним условима дужни су да проведу једно време у служби и дају допринос држави", подвукао је Вучић.  

Додаје да је немогуће спречити да људи из Жандармерије или других родова полиције ноћу чувају сплавове, јер се труде да зараде и издржавају породице. 

"То не може у потпуности да се избрише или забрани. Ма колико је то суштински или формално забрањено није лако спречавати", рекао је Вучић. 

Напомиње да држава школује "Кобре", елитну јединицу, а онда они добију од Костића или Мишковића три пута већу плати и чувају их или раде за њих. 

Брнабићева: Ово је "хвала" припадницима служби безбедности

Председница Владе Ана Брнабић каже да припадници безбедносних служби раде тежак и опасан посао, те да је изградња станова које ће моћи да купују по повољним условима један од начина да им Србија каже "хвала". 

"Важно је да јачамо службе безбедности. Повећали смо им плате десет одсто и дали бонусе 10.000 динара. Желим да сви схватимо колико тешким и опасним послом се баве. Овим смо желели да кажемо хвала службама безбедности, који раде тежак и опасан посао", рекла је Брнабићева након првог састанка Комисије за припрему Предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности.

Премијерка је објаснила да ће до 15. јануара бити одређене локације, начин финансирања, услови куповине, решени имовинскоправни односи и предлог начина расподеле и услова куповине.

Брнабићева је додала да се на тај начин јачају снаге безбедности, јача БДП, али и станоградња и грађевинске компаније. 

Уколико тај пројекат буде успешан, објашњава, градиће се по истом моделу станови и за младе брачне парове и научнике.

"Желимо да одговорно располажемо новцем пореских обвезника. Идемо корак по корак. Гледаћемо да радимо као успешан модел, а затим да градимо и за младе брачне парове како бисмо утицали на популациону политику", појаснила је она.

Састанку су, поред председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, присуствовали и министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар финансија Душан Вујовић, министарка грађевинарства Зорана Михајловић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић. 

Присутни су били и градоначелници Београда Синиша Мали, Новог Сада Милош Вучевић, Крагујевца Радомир Николић, Ниша Дарко Булатовић, Краљева Предраг Терзић и Врања Слободан Миленковић.

Остали аутори: Биљана Радуловић
број коментара 37 Пошаљи коментар
(уторак, 12. дец 2017, 07:16) - Dejan [нерегистровани]

Preskupo

Kako to da plate sa ovim bednim platama što dobijaju? Cena kvadrata za njih treba maksimalno da bude 200 evra. Posle svih skrivenih troškova i ostalih dažbina možda to mogu da izdrže.

(уторак, 12. дец 2017, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

Realna cena

Zasto bi stan kostao preko 300 E/m2. Toliko kostao materijal i rad da se napravi zgrada. Sve preko toga je ,,Ugradnja'' od politike do gradova. Neka se kasnije naplacuje neka taksa za prikljucke i tako bi se i to resilo.
Kod nas je sve suludu. Stan on 50m2 je oko 70 000e i skoro toliko vratis banci dok ga otplatis to je oko 300e mesecno. Kad pogledate stan od 50m2 covek koji je gradjevinac ga sam moze napraviti za dva meseca.
Zar to nije suludo da se za tako nesto covek da u robiju skoro ceo zivot.
Kako se u Pancevu i Zemun Polju mogu trznisno prodavati novi stanovi 500-700e?

(понедељак, 11. дец 2017, 23:34) - Milan [нерегистровани]

Obećanje radovanje

Lepo kaže tekst mogla bi početi gradnja ali ne mora da znači. Dakle vojska, policija, BIA ...a šta je sa običnim narodom? Kako misle mozgove zadržati? Ako ovako nastave samo će državni činovnici i ostati u državi ...

(понедељак, 11. дец 2017, 23:28) - Srboljub Petrovic [нерегистровани]

A nauka?

Hajde neka drzava na isti nacin kaze hvala i Beogradskom univerzitetu. Doktora nauka, profesora, docenata, bez stana koliko hoces. Pa se posle cudite odlivu mozgova u Kanadu, Nemacku, Novi Zeland, Ameriku.

(понедељак, 11. дец 2017, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Сачувати власт,

по сваку цену. Биће избора, а после видећемо. Радио сам у војсци до пензије - па сам "добио" стан који плаћам већ 20 година, а остало ми је ( вероватно деци) још 20 година да плаћам. Кредит за више генерација. Боље бих прошао да сам стан купио на тржишту, него овај што сам !добио". Толико о њиховој дарежљивости - а овамо им уста пуна хвале како "дају" станове војсци! И онда цивили мисле како је војним лицима живот уживанција.

(понедељак, 11. дец 2017, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Da li ce reagovati Poverenica na ovu diskriminaciju gradjana Srbije

Sta cemo sa radnicima koji rade kod privatnika za upola manje plate od vojske, policije , kada ce za njih da se prave zgrade i da ih kupe po povlacenim kreditima i cenom od 500 do 600 evra po m2.

(понедељак, 11. дец 2017, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Koliko je bila snazna SFRJ kada je mogla poklanjati stanove vojsci i policiji?

SFRJ je bila izgleda jaca nego sto mislimo.

(понедељак, 11. дец 2017, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Budalastina

Dajte vatrogascima opremu za rad! Glava im je u torbi svaki dan. Nemaju vozila idu goli u pozar! Koga oni da spasavaju kad nemaju opremu. Sve je to lepo sto vi pricate ali svuda u svetu su vatrogasci elita. Ugledajte se na Austriju! Za 3 minuta od dojave intervencije oni su krenuli sa kamionima! Za policiju i hitnu nije tako, priznacete svi!Nemaju cipele bre...pokvareni kamioni....a policija vozi oktavije! Sramota

(понедељак, 11. дец 2017, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Kako stvari stoje

Bice izgleda i hleb za 10 dinara.

(понедељак, 11. дец 2017, 18:58) - Sekaanonymous [нерегистровани]

rts.rs.

Nije posteno a sta ce mladi koji rade za bednu platu i zive kod roditelja njima netreba stan