Потписан комерцијални уговор за ауто-пут Прељина–Пожега

Комерцијални уговор за изградњу новог ауто-пута у Србији, од Прељине до Пожеге на Коридору 11, вредан 450 милиона евра, потписан је у Будимпешти на самиту Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић, в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак и потпредседник кинеске компаније "China Communications Construction Company Ltd" Сун Зиу, потписали су уговор за пројектовање и извођење радова на изградњи ауто-пута Е-763, од Прељине до Пожеге, у дужини од 30,9 километра.

Михајловићева је рекла Танјугу да би до маја следеће године могли да видимо раднике на том градилишту.

Министарка је, такође, истакла да је вредност инфраструктурних пројеката са Кином око шест милијарди евра.

"То је тешка деоница, има много мостова и тунела. Наш план је да са уговором о финасирању завршимо почетком идуће године. У исто време завршавамо документацију, крећемо са експропријацијом, прогалашавамо јавни интерес", рекла је Михајловићрва.

Истакла је да то није само део ауто-пута, већ да има много већи значај због наставка градње Коридора 11, повезивања са Црном Гором, али и могућности да кренемо даље у изградњу ауто-пута ка БиХ.

"То је важно за регионално повезивање Србије. Што се више регионално повежемо то је могућност инвестирања, регионалног протока робе и људи, много већа него што је сада случај", навела је Михајловићева.

Рекла је да се са Кином углавном склапају преференцијални кредити, у којима је грејс период пет година, а каматна стопа два одсто.

"У односу на све остале, односно у односу на 15 земаља у оквиру ЦИЕЗ, Србија је из тог фонда највише искористила преференцијалне кредите или највише уговорила. Веома је важно да је Србија у односу на осталих 15 земаља потписала уговоре, то јест није потписивала споразуме као многе државе, већ уговоре", рекла је министарка грађевине.

Тек предстоји уговарање за следећу деоницу, од Пожеге до Бољара која је најтежа на Коридору 11.

"Ту јесте проблем да се задужимо милиајрду евра, ако желимо да је радимо. Још нисмо кренули у било какве разговоре за ту деоницу, јер одговорна влада јасно одређује шта су приоритети. Први приоритет је да завршимо до Пожеге", додала је Михајловићева.

Тај ауто-пут има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд–Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Скоро трећину трасе на будућем ауто-путу од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели.

Деоница Прељина–Пожега је подељена на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора дуж реке Чемернице и малим делом поред Западне Мораве у дужини до 8,27 километара.

Од Пријевора до Лучана би требало асфалтирати 15,51 километар и изградити 20 мостова који ће бити дужи од три километра. Пројектована је и изградња тунела "Лаз" од 1.750 метара.

Трећа поддеоница од Лучана до Пожеге протезаће се на седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Та деоница је наставак пројекта изградње ауто-пута "Београд – Јужни Јадран", укупне дужине 258 километара.

У Србији је 2016. на Коридору 11 пуштен у саобраћај аутопут Љиг–Прељина у дужини од 40 километара, а у ускоро би требало да буде завршен и цео потез од Обреновца до Прељине у дужини од 102 километра.

На тој траси су деоница Уб–Лајковац коју су раније изградили домаћи извођачи, а Кинези са домаћим подизвођачима су при крају градње две деонице: Обреновац–Уб и Лајковац–Љиг.

Кинези граде и ауто-пут од Сурчина до Обреновца која ће бити завршен 2019.

Планира се и градња од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво